joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


MAE: Regulile anti-COVID pe care românii trebuie să le respecte la intrare în Italia, Spania și alte țări europene

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Informații utile Prima pagină Știri - miercuri, 21 iulie 2021 Etichete: , , , , , ,

Ministerul Afacerilor de Externe pune la dispoziție cetățenilor români, pe site-ul oficial al instituției, informații privind condițiile de călătorie spre mai multe țări din Europa, în actuala situație generată de pandemia cu Covid-19. Vom prezenta mai jos regulile pe care trebuie să le respectăm la intrare în Italia și Spania, țări cu cele mai mari comunități de români.

Reamintim că de la data de 1 iulie este asigurată libertatea deplină de circulație pe teritoriul Uniunii Europene a tuturor persoanelor care sunt în posesia unui certificat național valabil, care să ateste una din următoarele situații:

  • Efectuarea vaccinului împotriva COVID-19;
  • Vindecarea de COVID-19;
  • Efectuarea unui test molecular sau a unui test antigen rapid, cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Pentru cetățenii români care efectuează deplasări din România în Italia:

La data de 18 iunie 2021, Ministerul Sănătății italian a emis o ordonanță care se aplică în perioada 21 iunie 2021 – 30 iulie 2021.

Potrivit actului normativ, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României (România fiind inclusă alături de alte state pe lista C din anexa 20 a Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri din 2 martie 2021) au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări un certificat verde COVID-19 emis sau recunoscut în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) lit. c) din decretul lege din 22 aprilie 2021, nr. 52, care atestă una din situațiile următoare:

  • vaccinarea anti-SARS-CoV-2, cu certificarea finalizării schemei de vaccinare de cel puțin 14 zile;
  • vindecarea de COVID-19, cu încetarea perioadei de izolare prescrisă în urma infecției cu SARS-CoV-2;
  • efectuarea, cu 48 ore înainte de intrarea pe teritoriul național, a unui test antigen rapid sau molecular cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Copiii cu vârsta de până la șase (6) ani sunt exceptați de la măsura efectuării testului molecular sau antigen, dar nu de obligația izolării, acolo unde este cazul. Copiii cu vârsta de până la optsprezece (18) ani sunt exceptați de obligația izolării (acolo unde este prevăzută) numai dacă sunt însoțiți de un adult (părinte sau alt însoțitor) care deține un certificat verde COVID-19.

La intrarea pe teritoriul italian, persoanele care nu prezintă documentul menționat anterior au următoarele obligații:

  • să se supună măsurii de supraveghere sanitară și să efectueze autoizolarea, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reședința acestora, informând Departamentul de Prevenire al Autorității locale de sănătate competente;
  • după efectuarea celor 10 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

ATENȚIE! Orice persoană care sosește în Republica Italiană este obligată, de asemenea, să completeze un formular digital de localizare (https://app.euplf.eu) a pasagerilor și să dovedească acest lucru transportatorului sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări.

Pentru cei care care călătoresc din România în Spania:

Începând cu data de 21 iunie 2021, cetățenii care sosesc din România în Spania pe cale aeriană NU mai trebuie să prezinte la intrarea în Spania: certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, test negativ PCR sau antigen sau certificat de recuperare post-Covid. (Lista actualizată este în vigoare începând cu 19 iulie 2021, orele 00.00 și până la 25 iulie 2021, orele 24.00).

Rămâne valabilă obligația ca toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet https://www.spth.gob.es/ . În situația în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat.

Cetățenii români care aleg ca destinație de vacanță insulele Canare trebuie să prezinte la momentul sosirii la hotel: certificatul care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, un test tip PCR sau un test antigen, teste efectuate cu cel mult 72 de ore înainte de momentul cazării. Testul este obligatoriu pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani. Sunt exceptate de la măsura prezentării testelor persoanele care prezintă certificatul de vaccinare completă sau un certificat medical din care să rezulte că au avut COVID-19 în ultimele 6 luni.

Lista MAE cu condițiile și atenționările de călătorie pentru alte state din Europa o găsiți aici. Vă recomandăm să consultați și paginile de Facebook ale ambasadelor atunci când vă planificați să porniți la drum.