joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


MAE: Măsuri excepționale adoptate în mai multe state UE împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 13 martie 2020 Etichete: , , , , , ,

Mai multe țări europene au adoptat în ultimele zile măsuri excepționale care au ca scop combatarea pandemiei cu noul coronavirus, anunță Ministerul Afacerilor Externe din România care precizează că acestea vor avea un impact asupra liberei circulații a persoanelor și a bunurilor/mărfurilor. Măsurile vizează, printre altele:

  • reintroducerea controalelor la frontieră;
  • suspendarea tranzitului pe teritoriu sau condiționarea acestuia de îndeplinirea unor condiții speciale;
  • închiderea unor puncte de frontieră.

Iată care sunt măsurile adoptate de către statele vecine României, precum și măsurile adoptate de către statele care au frontieră cu Italia, conform sursei citate. Informațiile sunt valabile la data de 13 martie 2020.

Bulgaria – Compania de transport aerian Bulgaria Air a suspendat toate zborurile către și dinspre Milano până la data de 27 martie 2020. În aeroporturi sunt amplasate camere termice, iar în toate punctele de trecere a frontierei există personal specializat cu termometre mobile. Persoanele care sosesc din China continentală, Italia, Coreea de Sud și Iran vor completa un formular. Autoritățile pot dispune măsuri, inclusiv de control medical, teste de laborator, plasarea în carantină. La 13 martie 2020, Bulgaria a declarat stare de urgență și Guvernul a anunțat că va da publicității măsurile suplimentare adoptate.

Republica Moldova – Sunt sistate cursele aeriene regulate cu Italia, Spania, Franța, începând cu 15 martie 2020, orele 00:00. Sistarea curselor aeriene regulate cu Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România începând cu 16 martie 2020, orele 00:00. Interdicția pentru operatorii aerieni de a îmbarca călătorii care vin către Republica Moldova, cu escală, din Italia, Spania, Franța, Germania, China, Iran și Coreea de Sud.

Ucraina – Compania Ukraine International Airlines (UIA) a anulat o serie de zboruri internaționale către Italia, Elveția, Grecia, Germania, Israel, Spania, Marea Britanie, Lituania, Azerbaidjan, Turcia, Polonia, Ungaria, Austria, Cehia, Finlanda, Danemarca, precum și curse interne. Totodată, în următoarele 48 de ore autoritățile ucrainene vor restricționa intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Ucrainei pentru o perioadă de doua săptămâni. Excepție fac cetățenii străini care lucrează pe teritoriul Ucrainei, membrii corpului diplomatic acreditat în Ucraina și ai organizațiilor internaționale care activează pe teritoriul Ucrainei.

Ungaria – Au fost reintroduse, pentru o perioadă nedeterminată, controalele la frontiera ungaro-slovenă, respectiv la frontiera ungaro-austriacă. Este interzisă intrarea în Ungaria a tuturor cetățenilor străini care vin din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Nu pot intra pe teritoriul Ungariei trenurile internaționale, autobuzele, respectiv avioanele civile care sosesc din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran.  Este permis doar survolul curselor aeriene. Au fost recomandate trasee rutiere pentru tranzit (a se vedea https://www.mae.ro/node/51938).

Serbia – este interzisă cu titlu temporar intrarea pe teritoriul Serbiei a cetățenilor străini care revin din: Italia (întreg teritoriul), unele provincii din China, Coreea de Sud, Iran și Elveția. De asemenea, au fost închise unele puncte de frontieră care nu au program permanent. Punctele de frontieră între România și Serbia care au fost închise sunt următoarele: Valcani-Vrbica (rutier), Comlosu Mare- Nakovo (rutier), Foeni – Jasa Tomic (rutier), Naidas – Kaluderovo (rutier), Porțile de Fier 2 – Djerdap 2 (rutier), Moldova Veche – Golubac (fluvial), Svinița – Donji Milanovac (fluvial), Orșova – Tekija (fluvial), Porțile de Fier/Drobeta – Kladovo (fluvial), Jimbolia-Kikinda (feroviar). Sunt anulate toate zborurile dinspre și înspre Italia și Elveția cu aterizare pe aeroportul Niș și majoritatea zborurilor din/către aceste țări de pe aeroportul din Belgrad.

Cu privire la măsurile adoptate de către Italia și statele vecine acesteia, menționăm:

Italia – Italia a suspendat din 30 ianuarie 2020, toate zborurile din/către China (inclusiv Hong Kong și Macao) și Taiwan, pentru o perioadă de 90 de zile. De asemenea, au fost adoptate măsuri excepționale care limitează circulația persoanelor pe întreg teritoriul Italiei. Sunt permise doar deplasările strict necesare ale cetățenilor (pentru motive de sănătate, muncă sau alte motive bine întemeiate). Autoritățile italiene pot efectua controale și solicita completarea unei declarații pe propria răspundere, pentru a atesta motivul deplasării. O serie de companii aeriene și-au întrerupt sau limitat zborurile din/către Italia. MAE recomandă evitarea oricăror deplasări care nu sunt absolut necesare către Republica Italiană.

Austria – A fost interzis accesul dinspre Italia, Elveția și Liechtenstein al persoanelor care doresc să rămână în Austria și nu posedă certificat medical care atestă starea de sănătate, nu mai vechi de 4 zile (în limba germană, engleză sau italiană). Pot intra pe teritoriul Austriei fără acest certificat medical cetățenii austrieci și cetățenii străini care au domiciliul sau reședința în Austria cu obligația de a intra în carantină 14 zile la domiciliu. De asemenea, este permisă intrarea dinspre Italia, Elveția și Liechtenstein în scopul tranzitării fără oprire a teritoriului Austriei pentru: (1) persoane care călătoresc spre alte țări fără oprire cu condiția semnării unei declarații în acest sens, dar numai în măsura în care poliția de frontieră nu decide altfel; (2) transportul de marfă, navetiștii în interes de serviciu, forțele de intervenție și personalul diplomatic. De asemenea, a fost întreruptă circulația trenurilor către Italia și au fost suspendate zborurile de pasageri cu Spania, Franța, Elveția, Italia, China, Coreea de Sud, Iran. Totodată, a fost introdusă carantina pentru două regiuni: Patznauntal și St. Anton am Arlberg. Astfel, cetățenii străini pot ieși din aceste regiuni cu condiția să părăsească imediat Austria și să intre ulterior în izolare la domiciliu.

Slovenia – Începând din 11 martie 2020 au fost închise toate punctele de trecere a frontierei cu Italia, cu excepția Rateče, Robič, Vrtojba, Škofije, Fernetici și Krvavi potok, unde se aplică verificări stricte. Pentru cetățenii străini sau care nu au permis de ședere în Slovenia este permisă intrarea doar în anumite condiții – prezentarea unei adeverințe în limba slovenă, engleză sau italiană, emisă cu maximum trei zile în urmă, care să ateste rezultatul negativ al testării pentru infecția cu COVID-19. Transporturile feroviar și rutier (inclusiv cel de marfă) între Republica Italiană și Republica Slovenia se întrerup și este sistată aterizarea aeronavelor din zonele cu risc ridicat: regiunile italiene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piedmont și Marche, precum și pe cele din China, Coreea de Sud și Iran. Sunt exceptate aeronavele oficiale, de curierat sau de marfă, precum și cele fără pasageri, care se întorc la bază pentru întreținere.

Franța – La aeroportul Charles de Gaulle din Paris, călătorii sosiți din China (China Continentală, Hong Kong, Macao), Coreea de Sud,  Iran și Italia (Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna și Piemonte) sunt supuși unui control specific și li se recomandă măsurile care trebuie luate în termen de 14 zile de la întoarcere: să se adopte o bună practică de igienă, să se reducă activitățile neesențiale și frecventarea locurilor unde se găsesc persoane fragile (spitale, maternități, unități pentru persoanele în vârstă etc.); să se monitorizeze temperatura de două ori pe zi.  În caz de febră sau senzație de febră, tuse, dificultăți de respirație trebuie contactat rapid centrul SAMU 15 raportând călătoria; nu trebuie mers direct la medic sau la camerele de urgență ale spitalelor. Zborurile către China continentală, Hong Kong și Taipei au fost suspendate temporar. Unele companii aeriene anulează sau suspendă zborurile către sau dinspre Iran, inclusiv în tranzit. Mai multe rute aeriene comerciale dinspre Teheran rămân funcționale (https://www.tehran-airport.com/departures.php). Air France a anunțat toate zborurile către Italia pentru perioada 14 martie – 3 aprilie 2020. De asemenea, toate zborurile Air France din și către Tel Aviv sunt anulate până la 28 martie 2020, inclusiv.

Germania – Lufthansa a luat decizia reducerii semnificative a numărului total de zboruri. Conexiunile directe de tren din Germania spre Italia sunt suspendate. Nu există încă restricții privind traficul internațional de trenuri cu Franța, dar controalele preventive au fost intensificate în ceea ce privește traficul rutier. Este recomandat călătorilor să obțină informații periodice despre posibile anulări și restricții. Ministrul federal al Transporturilor a adresat solicitarea generală de limitare a deplasărilor private și de evitare a orelor de vârf.

Elveția – Sunt închise, începând cu 11 martie 2020, nouă puncte de frontieră situate în cantonul Ticino (vor rămâne deschise 83 de posturi de control), la frontiera cu Italia. Persoanele care intenționează să treacă granița Italia-Elveția vor fi legitimate și interogate la punctele de trecere, cu privire la motivul trecerii frontierei și, în cazul în care acesta nu este în scop de muncă, persoanei i se va recomanda întoarcerea pe teritoriul italian (nu există obligația în acest sens). Compania aeriană SWISS și-a anulat zborurile spre China până la data de 24 aprilie a.c. Autoritățile din cantonul Ticino au decretat stare de urgență pentru perioada 12-29 martie 2020.