joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


MAE: Precizări privind modificarea condițiilor de intrare în Spania în contextul pandemiei de COVID-19

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora În evidență Informații utile Știri - duminică, 20 iunie 2021 Etichete: , , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România precizează, prin intermediul unui comunicat trimis presei duminică, 20 iunie 2021, că autoritățile spaniole au revizuit condițiile de intrare în Spania pentru persoanele care provin din România.

Potrivit comunicatului publicat de instituția română, noile condiții vor intra în vigoare începând de mâine.

„Începând cu data de 21 iunie 2021, ca urmare a deciziei autorităților spaniole, România nu se mai află în categoria statelor cu risc de infectare. Astfel, cetățenii care sosesc din România în Spania pe cale aeriană nu mai trebuie să prezinte la intrarea în Spania următoarele documente, stabilite anterior: certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, test negativ PCR sau antigen sau certificat de recuperare post-COVID-19. Lista actualizată se poate consulta accesând pagina de internet: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm”, a anunțat MAE.

Reprezentanții ministerului român precizează însă că toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, au obligația de a completa, înainte de a porni în călătorie spre această țară, formularul privind starea de sănătate, prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau de pe pagina de internet www.spth.gob.es.

„În situația în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat”, se mai precizează în comunicat.

Vă reamintim totodată că, la data de 27 mai 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) din România a anunțat că Spania a fost inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic scăzut, mai exact, Zona Verde.

Așadar, persoanele care călătoresc din Spania spre România nu mai au nevoie de test PCR atunci când sunt îmbarcate în aeronavele spre țara noastră.

„Pentru tranzitarea Franței pe cale terestră, atât spre Spania, cât și spre România, este obligatorie prezentarea unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore sau a unui test negativ antigen”, se precizează pe site-ul oficial al MAE.

Pentru asistență consulară, cetățenii români din Spania pot contacta Ambasada României la Madrid apelând numărul de elefon +34 917 344 004. Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Românii din Spania care se confruntă cu situații deosebite, cu caracter de urgență, precum decese, accidente cu victime, situaţii de pericol, calamităţi sau cu caracter extraordinar, pot suna la telefonul de urgență al Secției Consulare: +34 669 362 202.