sâmbătă, 21 septembrie 2024
Informația fără granițe


MAE: Prioritate maximă pentru reforma serviciilor consulare și toleranță „zero” pentru personalul nerespectuos

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - joi, 11 martie 2021 Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

În cadrul unei discuții cu senatorul pentru diaspora, Radu-Mihai Mihail, ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu, a prezentat planul instituției conduse de el cu privire la reforma serviciilor consulare. Astfel, Aurescu a precizat că MAE va acorda prioritate maximă dezvoltării acestor servicii și că nu va tolera comportamentul lipsit de respect față de cetățeni din partea angajaților consulari.

„Ministrul afacerilor externe a subliniat că reforma serviciilor consulare constituie o prioritate „zero” a conducerii MAE, în vederea facilitării adecvate a accesului cetățenilor români la serviciile consulare și îmbunătățirii ample a calității și condițiilor de procesare a acestora. În acest sens, ministrul afacerilor externe a precizat că MAE va continua să acționeze pentru extinderea rețelei consulare și modernizarea oficiilor consulare ale României, printr-un plan etapizat pe următorii patru ani, inclusiv în urma aprobării de către Guvernul României, la finalul anului 2020, a documentului programatic Redimensionarea și modernizarea rețelei consulare a României. Stadiul actual și perspective de acțiune pentru perioada 2021-2025”, se arată într-un comunicat trimis presei de către instituția condusă de Bogdan Aurescu.

Ministrul a vorbit, de asemenea, și despre proiectarea și implementarea unei noi proceduri cu privire la organizarea consulatelor itinerante în zonele cu comunități românești care se află la o distanță considerabilă față de sediile oficiilor consulare. Noua procedură ar urmări, așadar, realizarea unui calendar anual pentru acest tip de acțiuni pentru a oferi o mai mare predictibilitate a furnizării de servicii consulare pentru comunitățile românești din aceste zone.

„Au fost stabilite, de asemenea, criterii mai clare privind organizarea de consulate itinerante, rezultate inclusiv din consultarea mediului asociativ și a membrilor comunităților românești, precum și măsuri de eficientizare a comunicării acestor inițiative în spațiul public, pentru o bună informare, în timp util, a celor interesați”, se mai precizează în comunicat.

Bogdan Aurescu a evidențiat cu această ocazie și demersurile MAE pentru a digitaliza și debirocratiza furnizarea de servicii consulare pentru românii din diaspora prin acțiuni care vizează optimizarea sistemelor informatice, dar și modificarea cadrului legislativ. Prin implementarea acestor îmbunătățiri, MAE urmărește să reducă în mod semnificativ necesitatea ca cetățenii români să fie prezenți fizic la sediile oficiilor consulare, eficientizând astfel obținerea serviciilor oferite de acestea.

În discuția sa cu senatorul Radu-Mihai Mihail, ministrul Afacerilor Externe a subliniat și faptul că pentru instituția condusă de el sunt prioritare, în egală măsură, și aspectele referitoare la încadrarea adecvată cu personal a secțiilor consulare ale misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare, suplimentarea numărului reprezentanților instituțiilor centrale implicate în sprijinirea membrilor comunităților românești din afara granițelor și perfecționarea pregătirii profesionale a personalului consular.”

„De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat importanța pe care o acordă modului în care funcționarii consulari se raportează la solicitările cetățenilor, conducerea MAE făcând eforturi constante pentru a asigura servicii consulare în condiții civilizate, de deschidere, amabilitate, solicitudine și respect. În același timp, va fi acordată toleranță „zero” oricăror comportamente ale personalului consular care încalcă aceste principii de conduită. În acest context a fost discutată și implementarea prevederilor „Legii feedback-ului privind calitatea serviciilor consulare”, recent aprobate de Parlamentul României, proiect inițiat de către senatorul Radu-Mihai Mihail și sprijinit de ministrul afacerilor externe”, mai informează MAE.

La finalul discuțiilor, ministrul Aurescu și senatorul Mihail au subliniat importanța continuării procesului de modernizare în domeniul consular, în folosul comunităților românești din diaspora, iar MAE s-a angajat să informeze publicul cu frecvență periodică despre stadiul acestor demersuri.