sâmbătă, 27 aprilie 2024
Informația fără granițe


Magazin tradițional românesc în Franța: „Ceea ce vindem cel mai mult este carnea și berea”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 22 mai 2023 Etichete: , , , ,

Deși deschis în urmă cu un an de către Liliana Artene, o româncă din Târgu Neamț (Județul Neamț), magazinul alimentar cu produse tradiționale românești din orașul francez Carcassonne continuă să atragă românii stabiliți în departamentul francez Aude (Occitania), precum și mulți alți clienți de alte naționalități care găsesc aici produse pe care nu le întâlnesc în supermarketuri.

Jurnaliștii publicației La Depeche au făcut și ei o vizită magazinului Lilianei și nu au rezistat să nu împărtășească experiența lor.

Foto: Claude Boyer

„Bună ziua”, a salutat o clientă care tocmai a deschis ușa magazinului, vopsită în culorile tricolorului românesc, roșu, galben și albastru. Femeia este o conațională a Lilianei care a auzit de acest magazin pe rețelele de socializare și vine din Narbonne, localitate aflată la peste 60 de kilometri, pentru a găsi produse din țara ei natală.

Frunze de varză în saramură pentru a găti sarmale (un fel de mâncare națională românească făcută cu carne tocată), zacuscă (un fel de ratatouille rece de întins pe pâine) și bineînțeles palincă (un fel de coniac tradițional). Situat pe 58 allee d’Iena din Carcassonne, magazinul Lilianei este bine aprovizionat cu alimente din „țara lui Dracula”.

O idee a soțului

„Dar cum a apărut această idee de a deschide un magazin alimentar tradițional românesc în orașul Carcassonne?” au întrebat jurnaliștii  La Depeche.

Liliana a recunoscut că ideea a fost a lui Costică, soțul ei de meserie zidar, primul din familie care a venit în Carcassonne în anul 2010. După ce a lucrat ani de zile când în Israel, când în Italia, Costică a ales să se stabilească la Carcassonne împreună cu familia sa, după ce a lucrat o perioadă acolo.

Foto: Claude Boyer

Originară din orașul Târgu Neamț, familia Artene a lăsat așadar totul în urmă. „Eram toți patru într-un Clio II”, și-a amintit Andreea, cea mai mică dintre cele două surori ale Lilianei care în prezent studiază în orașul Aix-en-Provence din departamentul Bouches-du-Rhone (Provence-Alpi-Coasta de Azur).

Andreea și sora sa mai mare Victoria, care acum este asistentă de farmacie, aveau la venirea în Franța 8 și 11 ani și s-au înscris la cursurile unei școli din oraș, sprijinite de un profesor special pentru elevi sosiți din străinătate.

„Astăzi Andreea a petrecut mai mult timp în Franța decât în ​​România și uneori nu vorbește bine românește”, a dezvăluit Costică amuzându-se de româna vorbită de cumnata sa. După ce a fost angajată la un magazin alimentar care nu prea avea vânzare, Liliana a decis să-l preia. Acest magazin este o poveste de familie în care toată lumea s-a implicat.

Foto: Claude Boyer

O clientelă cosmopolită

„Bineînțeles că avem foarte mulți români care vin și asta ne-a permis să cunoaștem oameni, dar avem și persoane din alte țări din estul Europei pentru că avem produse similare. Avem clienți din cartier și francezi care vin să-și ridice pachetele (magazinul este și un punct de ridicare a coletelor) care uneori sunt curioși să ne descopere produsele”, a explicat Liliana care nu ezită să ofere sfaturi culinare celor care ar fi tentați să prepare mâncăruri tradiționale românești.

„Ceea ce vindem cel mai mult este carnea și berea”, a mărturisit zâmbind Andreea, bucuroasă că poate gusta din nou cașcavalul produs în România (o brânză maturată semi-tare din lapte de vacă sau de oaie) care i-a marcat copilăria. Foarte populari în România, pufuleții (un fel de chips-uri din mălai) cu arome multiple ocupă un întreg raft în magazin.

„Ăsta chiar este un produs de bază în România, acestea sunt chipsuri care se topesc în gură”, explică Andreea, oferindu-le jurnaliștilor o pungă de pufuleți să guste. Magazinul Lilianei Artene din Carcassonne și restaurantul „Chez Dorina” din localitatea Castelnaudary, sunt singurele locații din departamentul Aude unde se pot descoperi delicioasele produse și preparate din gastronomia românească.

DISTRIBUIE