vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Magazinul unei tinere de origine română din Germania, un reper plin de viață al orașului în care locuiește

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Blog Din diaspora Știri - marți, 31 mai 2022 Etichete: , , ,

Nicole Rosen, o tânără de naționalitate germană, dar cu părinți originari din România, în vârstă de 26 de ani, a deschis recent un magazin și o cafenea în centrul orașului german Geretsried (Bavaria). Tânăra dorește din tot sufletul să facă din acest loc un reper plin de viață al orașului german, unde localnicii și turiștii să poată socializa cu plăcere. Ea a mărturisit că vine în România de două-trei ori pe an pentru a-și vizita bunicii, la Sighișoara.

Nicole își dezvăluie viziunea: „Vreau să creez un loc în care să te simți bine, unde să bei cafea și să cunoști oameni. Oamenii nu ar trebui să aibă nicio inhibiție în a intra”. Și are dreptate: oricine aruncă o primă privire la magazinul familiei sale de pe Egerlandstraße 3, renunță rapid la orice inhibiții, atât de ospitalier este decorat.

Pe rafturile vopsite în alb sunt aranjate cu gust borcane de gem, cutii cu ceaiuri și sticle cu ulei de măsline, iar mesajele scrise pe cartonașele atârnate pe peretele colorat în verde-pastel includ diverse proverbe, precum „Fericirea este cel mai frumos machiaj”.

Inițial, Nicole a vrut să urmeze o carieră complet diferită și, din punct de vedere profesional, s-a format ca funcționar fiscal. Dar, la scurt timp, s-a maturizat în gândurile ei dorința de a sta pe propriile picioare. „Visul meu a fost întotdeauna să lucrez pe cont propriu”, spune ea, după ce a lucrat timp de trei ani, Nicole a lucrat pentru celebrul brand Louis Vuitton în Milano.

„Am fost deosebit de impresionată de cultura cafelei italiene de acolo”, spune ea. „De asemenea, italienilor le place să se întâlnească la un aperitiv și le place să mănânce puțin, de exemplu măsline și brânză”.

Nicole a adus pofta de viață a italienilor în Geretsried, unde a deschis pentru prima dată un magazin alimentar în decembrie 2021, denumit „Explore Romania” și care avea scopul de a aduce oamenii din Geretsried mai aproape de bucătăria și arta culinară românească.

Magazinul deschis de tânăra de origine română. Foto: Hartmut Pöstges

Tânăra precizează: „Părinții mei au venit în Germania în 1994 de la Sighișoara. Mergem acolo de vreo două-trei ori pe an, bunicii mei locuiesc în Transilvania”, continuă ea.

Conceptul de „magazin alimentar” reflectă doar parțial ceea ce Nicole a înființat împreună cu mama ei Eva, în vârstă de 48 de ani, deoarece pe lângă vinuri, brânzeturi și cârnați românești, în magazin se găsesc din belșug fructe și legume, iar o vitrină frigorifică cu prăjituri așteaptă cei mai mici clienți și nu numai.

La doar câteva luni după ce a început „Explore Romania”, tânăra antreprenoare a realizat că magazinul ei poate mai mult. „Mi-am dat seama că vreau să fac mai mult decât să vând alimente”. Așa că recent și-a redenumit magazinul „Rosen Kult” – un nume cu semnificații mai vechi.

„Întotdeauna a fost dorința mamei mele să conducă o florărie”, relatează tânăra. Cu „Rosen Kult” această dorință s-a împlinit, pentru că Nicole are acum și câteva sortimente de flori. „De două ori pe săptămână mă trezesc la patru și jumătate pentru a merge cu mama la piața en-gros de flori din München”.

Dar asta nu este tot: împreună cu un prieten, tânăra antreprenoare vrea în curând să ofere artiștilor locali o scenă pentru exponatele lor. „Și eu pictez”, spune ea în timp ce lucrează la un aparat de cafea italian.

„O astfel de cafenea multifuncțională este ceva care lipsește în Geretsried”, spune Nicole. „Merg des la München cu prietenele mele pentru că nu găsim aici un loc de întâlnire potrivit”. O cafenea cu o atmosferă relaxantă, cu spațiu pentru expoziții, degustare de vinuri și evenimente artistice – exact asta vrea să creeze Nicole în următoarele luni.

Într-o cameră alăturată de „Rosen Kult” ea a amenajat deja un mobilier suplimentar și, de asemenea, pe trotuar sunt două mese decorate cu dragoste. Faptul că există multă finețe poate fi văzut în sortimentele de delicatese atent selectate. „Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără sprijinul părinților mei, care locuiesc în apropiere”, recunoaște Nicole.

Tânăra crede că „Rosen Kult” este un real câștig pentru cel mai mare cartier din oraș, care tinde să fie cel mai sărac în ceea ce privește cafenelele. „Acum rămâne la latitudinea locuitorilor din Geretsried să decidă dacă acest lucru contează”, conchide Nicole plină de speranță.