vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Mama plecată în străinătate, copilul lăsat cu bunicii: Minor de 11 ani bătut cu un cablu metalic de unchiul său

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - marți, 22 octombrie 2019 Etichete: , , , , , , ,

Mulți părinți constrânși să plece la muncă în străinătate pentru a oferi o viață mai bună copiilor îi lasă pe aceștia cu bunicii sau rudele lor, convinși că vor avea grijă la fel de bine ca ei de cei mici. Din nefericire, lucrurile nu stau așa mereu și acest fapt este dovedit de un caz recent de violență asupra copiilor care a avut loc în localitatea Tăuți din județul Alba.

Un copil de 11 ani, a cărui mamă este plecată la muncă în străinătate, a fost bătut cu cruzime de unchiul său, care-l acuza pe băiat că i-a furat 200 de lei din cameră. Pentru a-l pedepsi pe nepotul său, bărbatul l-a lovit fără milă de mai multe ori cu un cablu metalic peste mâini și peste spate, relatează Știrile Pro TV.

La școală însă, profesorii au văzut vânătăile și l-au convins pe copil să povestească despre agresiunea la care a fost supus de unchiul lui, apoi au anunțat polițiștii. Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat preventiv pentru 24 de ore și este anchetat acum pentru violență în familie. Acesta va fi prezentat judecătorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia care vor decide ce măsuri legale se vor aplica în acest caz bărbatului.

Copilul de 11 ani însă ar putea fi luat de la familia sa, având în vedere că mama lui nu este prezentă, iar bunicii micuțului  nu au reușit să-l protejeze cum se cuvine.

Dacă sunteți martor la un astfel de caz de violență asupra copiilor pe teritoriul României, puteți să trimiteți o semnalare autorităților în următoarele moduri:

  • direct – cazul în care persoana care semnalează, inclusiv copilul victimă, se prezintă direct la sediul DGASPC. Vedeți la acest link lista cu direcțiile generale de asistență și protecția copilului din România (clicați pe link-ul site-ul din dreptul fiecărui județ pentru a afla datele de contact și adresele): http://anpd.gov.ro/web/informatii-utile/directiile-generale-de-asistenta-sociala-si-protectia-copilului/;
  • în scris – persoana care semnalează formulează o sesizare scrisă a situaţiei presupuse sau existente de violenţă asupra copilului, pe care o poate transmite
    • prin poştă, la sediul DGASPC din județul de domiciliu;
    • prin fax;
    • prin e-mail;
  • prin intermediul telefonului;
  • prin autosesizarea profesioniştilor din cadrul DGASPC – atunci când aceştia se întâlnesc cu situaţii care relevă sau ridică suspiciunea unui act de violenţă asupra copilului, caz în care trebuie să iniţieze procedurile utilizate în mod obişnuit în astfel de situaţii.
DISTRIBUIE