vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Mamă româncă din Anglia decedată prin hemoragie după naștere pe patul de spital din cauza unei erori medicale

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Fără categorie Știri - luni, 6 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , ,

O tânără mamă româncă a decedat pe patul spitalului din localitatea Basildon, Marea Britanie, după ce a adus pe lume o fetiță prin cezariană, lucru care i-a provocat o hemoragie intensă. Cauza decesului însă nu este hemoragia în sine, ci incompetența personalului medical care a îngrijit-o.

Potrivit ziarului britanic Daily Mail, Gabriela Pintilie, în vârstă de 36 de ani și rezidentă în orășelul britanic Grays, din Essex County, trebuia să nască pe data de 28 februarie 2019, dar a ajuns la spital cu trei zile mai devreme, când i s-a rupt apa. După o serie de întârzieri, doctorii au decis să încerce să aducă fetița româncei noastre pe lume pe cale naturală, dar acest lucru nu părea posibil în cele din urmă, așadar ulterior au hotărât să o opereze.

Ionel și Gabriela Pintilie. Foto: dailymail.co.uk

Micuța Ștefania, numele ales de Gabriela și soțul ei, Ionel, pentru fetița lor, s-a născut sănătoasă și frumoasă la ora 21:34 din 26 februarie, dar tânăra mamă a fost dusă apoi în sala de operație din cauza unei hemoragii intense.

Ștefania Pintilie. Foto: dailymail.co.uk

Doctorul Malcolm Griffiths, un ginecolog care este consultant pentru medicii legali din Essex County, a declarat că Gabriela a pierdut 600 de ml de sânge în urma operației de cezariană, care s-a terminat înainte de ora 22:00. O cantitate normală pentru o astfel de intervenție. Dar după operație, în circa 30 de minute, a mai pierdut prin hemoragie alți doi litri de sânge.

Medicii au solicitat să fie adus sânge și produse pentru coagularea sângelui care să-i fie administrate pacientei, dar Gabriela a primit apoi doar două unități de sânge 01 cu RH negativ și alte 6 unități de sânge din grupa ei sanguină. Niciunul din medicamentele pentru coagulare nu i-au fost administrate în schimb. În decurs de câteva ore, conaționala noastră a sângerat până la moarte pe patul de spital.

„Oameni cheie din scenă (referire la personalul medical care a îngrijit-o pe Gabriela – n.r.) nu au știut că produsele pentru coagularea sângelui sunt disponibile. Gabriela nu a primit tot sângele și niciunul dintre medicamentele de coagulare”, a spus dr. Griffiths.

Conform unui raport al secției de transfuzie a sângelui din Basildon University Hospital, opt unități de sânge au fost trimise pentru pacienta româncă, dar două dintre ele au fost returnate apoi.

„Produsele necesare transfuziei au fost livrate, dar din cauza confuziei […] nu au fost administrate”, a mai spus doctorul britanic.

Griffiths a confirmat de asemenea că toate astea s-au întâmplat datorită unei comunicări eronate între angajații spitalului și că „partea esențială este că mai mult sânge a fost trimis, dar nu a fost folosit”. Același medic a afirmat că au avut loc o serie de întârzieri în aplicarea îngrijirilor medicale asupra mamei românce înainte de operația de cezariană.

Totodată, decizia de a abandona nașterea pe cale naturală și a face operația de cezariană a sosit cu întârzieri de câteva ore de asemenea, a mai spus dr. Griffiths în cadrul audierilor. Medicii din maternitate se pare că erau ocupați în acel moment cu alt pacient, a spus el.

Maternitatea din același spital nu este la prima tragedie de aceste gen în prezent. În luna noiembrie a anului trecut, Stella Ernu, în vârstă de 31 de ani, a născut un copil mort după ce a fost trimisă acasă de medici de două ori. Femeia trebuia să nască însă cu două săptămâni înainte de a fi trimisă acasă și în cele din urmă a adus pe lume un bebeluș neînsuflețit după 54 de ore de travaliu.

Un alt copil, Ennis Pecaku, ar fi supraviețuit și el, dacă personalul medical nu ar fi fost la fel de neglijent, a spus medicul legist care a făcut autopsia asupra corpului micuțului. O moașă din aceeași maternitate a fost lovită de unul dintre părinți după ce le-a spus că trebuie să „jelească moartea copilului” când acesta încă se ai lupta pentru a supraviețui, mai scrie sursa citată.

DISTRIBUIE