fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Mama unui tânăr ciclist român ucis în străinătate de un șofer neglijent: „Viața mea s-a transformat în scrum”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 22 mai 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Horia Crețescu, un tânăr de naționalitate română în vârstă de 26 de ani, a fost ucis pe 3 octombrie 2021 de mașina unui elvețian de 40 de ani, în timp ce pedala cu bicicleta sa de curse pe un traseu din Albis (un lanț de dealuri din cantonul elvețian Zürich care se întinde pe aproximativ 19 km, din localitatea Sihlbrugg în sud până la localitate Waldegg, lângă Zürich, în nord).

După cum relatează publicația Blick, un an și jumătate mai târziu, mama lui Horia, Claudia Crețescu, luptă cu disperare pentru a se face dreptate, dar procesul tărăgănează. Șoferul vinovat de moartea românului nu numai că este liber, ci are încă dreptul de a conduce.

Când Horia nu a răspuns la mesajele mamei sale în acea fatidică zi de octombrie, Claudia a bănuit imediat că ceva nu era în regulă. A doua zi, o persoană necunoscută a găsit telefonul fiului ei.

Claudia a contactat imediat Ambasada României din Elveția dar nu a primit nicio informație. Ulterior a primit un e-mail în limba germană de la autoritățile din Zurich. Sărmana mamă a aflat vestea cumplită cu ajutorul unui program online de traducere din limba germană: fiul ei era mort.

Horia Crețescu. Sursa foto: Der Landbote

Horia a fost lovit frontal

IT-ist de profesie, Horia lucra la Google și era un pasionat de ciclism. În seara respectivă plecase din localitatea Ebertswil și se apropia de localitatea Hausen. Drumul din localitatea Säuliamt până în Zürich este un „traseu pentru cicliști” extrem de popular.

În zona unde a avut loc accidentul, drumul este drept. Potrivit documentelor anchetei, Horia se deplasa cu o viteză de aproximativ 29 kilometri/oră și amurgul nu se instalase încă.

Deși conaționalul nostru circula regulamentar, un șofer neglijent l-a izbit în plin. Un bărbat elvețian în vârstă de 40 de ani se afla la volanul mașinii sale care circula din sens opus și a intrat pe cealaltă bandă de mers pentru a depăși un alt vehicul și a accelerat până la  viteza de 90 kilometri/oră.

Șoferul susține că nu l-a văzut pe biciclist, la început nici nu știa cu ce se ciocnise. Horia, care locuia în localitatea Birmensdorf aflată în apropiere, a murit pe loc după ciocnirea violentă. El a suferit numeroase răni grave, iar încercările de resuscitare ale salvatorilor sosiți la fața locului au eșuat.

Bicicleta din fibră de carbon a conaționalului nostru s-a sfărâmat în zeci de bucăți. În zilele de după accident, alte persoane pasionate de ciclism au instalat o „bicicletă fantomă” albă la locul accidentului.

Șoferul vinovat continuă să conducă

Deși comportamentul neglijent al șoferului elvețian i-a curmat viața lui Horia, acesta nu a fost încă pedepsit. După trei luni de la data accidentului, ba chiar și-a primit înapoi permisul de conducere. După mai bine de un an și jumătate, Parchetul elvețian continuă încă cercetările pentru acest omor involuntar.

Mama lui Horia a rămas pur și simplu perplexă la aflarea acestei vești. Ea a spus pentru publicația Tages-Anzeiger: „Nu înțeleg de ce persoanei care mi-a ucis fiul i se permite să continue ca înainte”.

Între timp, femeia și-a angajat doi avocați, dar procesul tărăgănează în ciuda mai multor solicitări de a se efctua o expertiză cu privire la evoluția accidentului și de a accelera procesul.

Într-o scrisoare către procuror, Claudia și-a descris durerea de mamă: „Viața mea s-a transformat în scrum”. Dar, potrivit mamei lui Horia, procurorul părea să fie de partea acuzatului. L-a încurajat și a fost de părere că accidentul s-a produs din cauza unor „împrejurări nefavorabile”. Deoarece Horia era îmbrăcat în haine de culoare închisă și accidentul s-a petrecut într-un loc umbrit.

În aprilie 2023, Claudia a depus o altă plângere. Ea a solicitat procurorului să renunțe la cazul respectiv și a cerut instanței să grăbească procesul. Un nou procuror se ocupă în prezent de acest caz.

Mama continuă să lupte

Avocații Claudiei au cerut condamnarea șoferului vinovat pentru „ucidere intenționată și încălcare gravă a regulilor de circulație”. Dar Daniel Hirschi, avocatul apărării, consideră acest lucru nerealist: „Diverși factori care nu se aflau în sfera de influență au provocat coliziunea”, a declarat el pentru Tages-Anzeiger.

De asemenea, Hirschi a considerat justificat faptul că aptitudinile clientului său de a conduce un vehicul nu au fost examinate: „Nu existau îndoieli legitime în acest sens”, a precizat el.

Mama lui Horia nu a putut înțelege această explicație a avocatului apărării. După accident, polițiștii elvețieni au recomandat examinarea aptitudinilor șoferului de a conduce, deoarece acesta se comportase ciudat și agresiv.

Extrem de dezamăgită, Claudia a spus: „Uneori cred că are legătură cu faptul că nu locuiesc în Elveția”. De fapt, procedurile în urma accidentelor grave durează deseori mult timp. Aceasta este o povară enormă pentru membrii familiilor victimelor. Mama lui Horia speră ca șoferul vinovat să primească în curând pedeapsa pe care o merită.

Ea a conchis: „După un proces și o judecată echitabilă, poate voi găsi puțină liniște”. Sunt posibile o pedeapsă cu suspendare sau o amendă, precum și retragerea permisului de conducere. Însă nu este clar când se așteaptă verdictul.

DISTRIBUIE