joi, 18 aprilie 2024
Informația fără granițe


Mașina unui român arsă complet pe o autostradă din Germania. Un alt șofer s-a confruntat cu o situație disperată

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - vineri, 12 august 2022 Etichete: , , , , ,

Doi șoferi de naționalitate română care joi, 11 august, își conduceau vehiculele pe două autostrăzi diferite din Germania, s-au confruntat fiecare cu probleme grave, având experiențe total opuse din partea celorlalți participanți la trafic.

În jurul orei 16.00, pe autostrada A4 în direcția Dresda, la intrarea în benzinăria din zona de service Auerswalder Blick, un autoturism Mercedes condus de un șofer român în vârstă de 45 de ani a luat foc în zona compartimentului motor, probabil din cauza unei defecțiuni tehnice.

Șoferul a reușit să ajungă cu mașina, de sub capota căreia ieșea fum, până în zona de odihnă și a parcat-o la distanță de celelalte vehicule, fără a fi rănit. Șoferii de camioane aflați în zona de odihnă au sărit imediat în ajutorul românului.

Când pompierii detașamentului profesional Chemnitz 3 au ajuns la fața locului, șoferii de camioane își foloseau deja stingătoarele proprii asupra Mercedesului. Intervenția pompierilor a lichidat definitiv incendiul dar mașina a suferit daune considerabile, precizează publicația Blick.

În jurul prânzului, pe autostrada A40, în apropierea orașului Essen (Renania de Nord-Westfalia), un alt șofer român stătea întins pe asfalt, pe o căldură infernală, în fața camionului său cu semiremorcă pe care îl oprise pe banda de refugiu și ținea deasupra sa o pancartă improvizată pe care scrisese cu litere mari „112”. Se putea observa că acesta se afla într-o evidentă stare de rău.

Românul a fost observat în cele din urmă de agenții Poliției Autostrăzii din Mülheim. Patrula văzuse că mulți șoferi frânau la nivelul unei semiremorci care staționa pe banda de refugiu, la mică distanță de triunghiul Autobahn Essen-Ost.

Șoferul stătea în fața camionului său, a cărui ușă era larg deschisă. Cu o mână, acesta ținea ridicat un afiș pe care scria „112” , în timp ce cu cealaltă mână își arăta continuu pieptul. Poliția a chemat imediat o ambulanță. În timpul primului ajutor, un singur participant la trafic s-a oprit pentru a vedea ce se întâmplă și a se face util, menționează T-Online.

Din cauza stării critice în care se afla, șoferul român nu a putut oferi informații suplimentare. Ambulanța l-a transportat la cel mai apropiat spital. Primele investigații au scos la iveală faptul că din zecile de șoferi care au trecut pe lângă român, doar unul singur a anunțat autoritățile, în rest nimeni nu s-a oprit.

„Cel puțin ceea ce poți face este să formezi numărul de urgență”, spune un purtător de cuvânt al poliției din Düsseldorf. Orice participant la trafic se poate găsi într-o situație de urgență și atunci ar fi recunoscător dacă cineva l-ar ajuta. Chiar dacă vă aflați pe o autostradă, puteți forma 110 sau 112. În caz de urgență, șoferii aflați la volan au voie să își țină telefonul mobil în mână în timp ce vorbesc.

„Desigur, nu ar trebui să scotociți după telefonul mobil dacă este într-un buzunar din zona picioarelor”, spune același purtător de cuvânt. În acest caz, șoferii ar trebui să conducă până la cea mai apropiată ieșire și apoi să formeze 911. Este de mare ajutor pentru poliție dacă la urgențe sună mai multe persoane, deoarece atunci se primesc mai multe informații despre locul exact unde se află persoana rănită.

De asemenea, dacă puteți, ar trebui să acordați și primul ajutor. „Dar nu trebuie să vă puneți în pericol. Doar cei care au grijă de ei înșiși îi pot ajuta pe alții”, a spus poliția. În cazul șoferului camionului, banda de refugiu era suficient de lată.

Practic, potrivit poliției, în cazul acordării de asistență pe autostradă se aplică următoarele proceduri: stați doar pe banda de refugiu, îmbrăcați o vestă cu vizibilitate ridicată, păstrați o distanță cât mai mare de mașinile care trec și, dacă este posibil, trageți persoana rănită în afara zonei de pericol.

Marea majoritate a șoferilor probabil și-au uitat deja cunoștințele despre cursul de prim ajutor, ca să mai poate face ceva. Totuși, purtătorul de cuvânt al poliției precizează: „Este foarte important pentru persoanele care au nevoie de ajutor ca cineva să fie alături de ei și să știe că au fost chemați salvatorii”.

În cazul șoferului român de camion, polițiștii au în vedere depunerea unei plângeri împotriva unor persoane necunoscute pentru neacordarea asistenței. Această infracțiune se pedepsește cu amendă sau închisoare de până la un an. „Oricine ajută, în schimb, și greșește fără să vrea în acest proces, nu trebuie să se teamă de pedeapsă”, conchide același purtător de cuvânt al poliției germane.

DISTRIBUIE