joi, 28 martie 2024
Informația fără granițe


Medic francez care a studiat în țara noastră: „România, un tărâm al contrastelor și al bunăvoinței colective”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - luni, 5 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Rafik Deridj, un tânăr medic stomatolog francez în vârstă de 33 de ani, care și-a luat doctoratul în România la renumita Universitate de Medicină și Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca în anul 2019, povestește într-un interviu experiența trăită de el în ultimii 12 ani, între practicarea stomatologiei în Franța și continuarea studiilor de specialist în ortodonție din România.

Interviul tânărului medic francez i-a fost acordat jurnalistului Sébastien Teissier, corespondent în România al cotidianului francez Le Petit Journal, care are o rubrică săptămânală dedicată tinerilor absolvenți francezi din România.

Prima întrebare a lui Teissier s-a referit la trecutul lui Rafik. Medicul francez a precizat că primul an de medicină din Franța a însemnat un eșec, dar nu a renunțat la vis și a plecat în 2010 la UMF din Cluj-Napoca să urmeze studiile de stomatologie. După ani de studiu, a ajuns membru al Consiliului Alumni al UMF Cluj-Napocadin 2019, după ce și-a luat doctoratul în „chirurgie stomatologică”.

Cu prețioasa diplomă în buzunar, Rafik s-a întors în Franța să pună în practică ceea ce învățase. Timp de doi ani a lucrat ca medic stomatolog într-un cabinet din regiunea Ile-de-France. Acei doi ani i-au permis nu numai să dobândească experiență profesională, ci și să să se gândească la ideea de a face o specializare.

„Datorită feedback-ului colegilor și prietenilor mei care au rămas în România pentru a-și face specializarea, am putut completa reflecția mea ca să-mi confirm alegerea. În plus, calitatea pregătirii clinice fiind foarte bună, nu am ezitat și am mers să-mi fac specializarea de ortodonție la Timișoara”, a precizat Rafik.

În trei ani foarte interesanți, care i-au permis să obțină o diplomă de specialitate, medicul francez a putut să viziteze anumite locuri din România care îi erau necunoscute.

„Regiunea Timișoarei este foarte, foarte frumoasă, aproape de Serbia am descoperit o altă parte a Balcanilor și alte tradiții culinare. Mi-am terminat specializarea acum câteva luni, în ianuarie 2022, marcând astfel revenirea mea în Franța după 9 ani petrecuți în România”, i-a povestit Rafik jurnalistului Teissier, care l-a întrebat despre experiența sa în România.

„România este un tărâm al contrastelor, al bunăvoinței colective. În acest tărâm de adopție, am reușit să găsesc multă sinceritate în relațiile umane și bunăvoință pentru francezul proaspăt expatriat care eram”, a explicat Rafik, care a subliniat că asta l-a motivat să învețe cât mai repede limba română și i-a accelerat integrarea.

În acest fel, tânărul medic francez a ajuns să fie mai integrat în viața culturală și socială românească, decât în ​​petrecerile studenților străini printre care se număra și el. Astfel, s-a putut integra mai ușor, datorită stăpânirii limbii române și activității sale de voluntariat la Institutul Francez din Cluj. Acel mod de viață i-a permis lui Rafik să petreacă șase ani minunați în Cluj, unde s-a simțit ca acasă, după cum i-a destăinuit jurnalistului Teissier.

Întrebat despre cum a decurs începerea practicării medicinei în Franța, Rafik a spus că n-a întâmpinat probleme, deoarece procedurile urmate de absolvenții universităților din străinătate sunt identice cu cele ale absolvenților insituțiilor de studii superioare din Franța. Singurul demers suplimentar a constat în obținerea unor traduceri legalizate ale diplomei și înregistrarea la consiliul ordinului medicilor stomatologi din secția în care a dorit să profeseze.

Tessier l-a întrebat apoi dacă nu cumva există o neîncredere din partea pacienților față de absolvenții francezi care au studiat în România.

„E o întrebare bună, singura neîncredere sau suspiciune pe care am putut-o simți a fost față de anumiți colegi și aș descrie acest sentiment mai degrabă ca gelozie, și nu neîncredere, deoarece calitatea unui chirurg în stomatologie nu rezidă în universitatea unde și-a obținut diploma, ci în practica sa, în rigoarea și umanismul său. Umanismul nu poate fi învățat, este parte din noi”, a explicat Rafik.

Tânărul medic francez a subliniat faptul că pacienții săi nu l-au criticat niciodată din cauza originii sale sau a diplomei obținute în afara Franței. După părerea sa, pacienții au aceleași cerințe ca la colegii săi francezi care au absolvit în țară, iar acest lucru ar fi firul comun al profesionalismului tuturor medicilor.

Din punctul lui de vedere, el a considerat că i-a tratat mereu cu cea mai mare atenție și a făcut întotdeauna tot ce a depins de el pentru binele pacienților săi. În finalul interviului, Teissier l-a întrebat dacă mai are ceva de adăugat.

„Aș prefera să vorbesc despre regretul de a fi ezitat, de ce nu am făcut totul… cu siguranță nu totul poate să ne urmeze dorințele, visele, dar măcar să facem totul pentru a încerca să le atingem și să nu avem niciun regret.

„Am trecut prin această abordare în cei doi ani de practică după absolvire. M-am apucat de treabă, mi-am asumat riscul de a fi fericit și împlinit făcându-mi specializarea, deși asta m-a ținut departe de familie câțiva ani”, a mărturisit Rafik.

Tânărul medic francez a recunoscut că a avut norocul să beneficieze de susținerea continuă a părinților săi și asta a însemnat pentru el ceva mai important decât tot ce și-ar fi putut imagina.

„Visele noastre au nevoie de sprijinul oamenilor pe care îi iubim. Așa că merg înainte, nu cu capul în jos, ci cu capul sus și cu o inimă mare, pentru că această experiență m-a transformat și m-a umplut de dragoste, bunăvoință și bucurie care cred că sunt necesare pentru a fi un om mai bun și un profesionist competent”, a conchis Rafik.