joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Medic român, apreciat și premiat în străinătate. „Primul meu salariu în România a fost de 847 de lei, mi-a venit să plâng”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate În evidență Medicină Prima pagină - sâmbătă, 2 decembrie 2023 Etichete: , , , ,

Andrei Moscalu, un tânăr chirurg român, a devenit un exemplu strălucit de tenacitate și talent în medicină. Provenind dintr-o familie modestă, cu tatăl sudor și mama vopsitoreasă, Andrei a fost primul din familie care a urmat studii universitare, relatează Pro TV.

A absolvit Facultatea de Medicină din Iași, unde a întâmpinat scepticism din partea profesorilor săi privind viabilitatea carierei sale medicale.

După ce a fost primul pe chirurgie la Iași, experiența sa ca rezident i-a lăsat un gust amar, confruntându-se cu un salariu mic și o realitate dură în sistemul medical românesc:

„În ianuarie 2012 m-am dus la bancomatul din fața spitalului. Acolo, frumos să-mi scot și eu primul salariu. 847 de lei, mi-a venit să plâng, efectiv mi-a venit să plâng. Eu n-am intrat la școală ca să iau bani de la oameni. Cum să iau bani de la oameni, eu nu iau bani de la oameni!

Am intrat la operații mari, eram mâna a 3-a, nu știam mai nimic. La o săptămână a venit pacienta aia și mi-a dat 100 de lei. D-abia mergea, mi-a dat 100 de lei, 100 de lei mie și un parfum colegei mele care era mâna a doua. N-am putut să dorm în seara respectivă. M-am dus înapoi la tanti, avea 62 de ani, i-am dat suta de lei înapoi, ea a vândut găini și ouă ca să-mi dea mie 100 de lei”, a povestit el pentru sursa citată.

Dezamăgit de condițiile din România, tânărul medic a ales să își continue cariera în străinătate.

La spitalul din NDrogheta (Irlanda) Andrei a fost surprins să constate că majoritatea colegilor săi erau români, demonstrând amploarea exodului medicilor din țara noastră:

„Erau zile când eram de gardă, în fiecare linie de gardă erau români, efectiv fiecare doctor era român. UPU, pediatrie, terapie intensivă, chirurgie, urgență, medicina internă, toți erau români, de la seniori până la juniori, toți români. Nu se vorbea engleză, se vorbea română. Te doare când vezi lucrul ăsta”, a mărturisit el.

Cu ambiția de a deveni un chirurg de top, s-a mutat în Marea Britanie, unde a lucrat în diverse spitale, inclusiv la James Paget în Great Yarmouth.

Prin această perioadă de formare, a devenit nu doar un bun chirurg, ci și cercetător, fiind selectat pentru o bursă prestigioasă la Harvard Medical School în Statele Unite.

În Marea Britanie, medicul român a câștigat recunoaștere pentru munca sa, inclusiv un premiu important pentru îmbunătățirea actului operator în chirurgia abdominală, alături de Dr. Bala.

„Să sperăm că în viitor Andrei va duce expertiza sa înapoi, fie că este vorba despre cunoștințele sale în chirurgie sau expertiza academică în cercetare, le va lua pentru țara natală și va fi foarte util să facă ceva pentru România”, este de părere dr. Bala.

Decanul Universității de Medicină din Norwich, Dr. Velchuru Vamsi Jpuh, a lăudat aptitudinile și concentrarea lui Andrei:

„Cred că Andrei excelează, este foarte concentrat, indiferent ce va dori să facă. Dacă ne uităm la aptitudinile lui de chirurg, este foarte, foarte îndemânatic. Nu este o problemă să rămână chirurg și la fel face cercetare interesantă.”

Viața personală a tânărului este la fel de remarcabilă. S-a căsătorit cu Joanne, pe care a întâlnit-o în Irlanda, iar familia lor s-a mărit în perioada petrecută la Harvard.

Colegii săi, precum Profesorul Martin Sinclair, îl consideră un chirurg excepțional, cu un viitor promițător în domeniu.

În 2022, românul a primit premiul pentru rezidentul anului la Harvard în chirurgie și a fost primul român care a câștigat un premiu de excelență din partea Colegiului American de Chirurgie.

Andrei Moscalu reprezintă o poveste de succes și un model pentru mulți tineri medici români. Cu rădăcini umile și o carieră strălucită în străinătate, el continuă să inspire și să demonstreze că originea nu definește limitele succesului. Video AICI.