vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Medic român din Marea Britanie: „Am fost foarte apreciați de oameni pe durata pandemiei. Mi-ar plăcea să fie așa și în România”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 17 iunie 2022 Etichete: , , , , ,

Dr. Cristina Costache, medic de naționalitate română care profesează în cel mai mare comitat al Marii Britanii, Yorkshire, a dezvăluit cotidianului „The Yorkshire Post” impresiile sale după ce a stat în izolare nu mai puțin de 100 de zile în timpul pandemiei.

„Pe măsură ce pandemia a început să își consolideze poziția în comunitățile noastre, medicii s-au confruntat cu o provocare unică în prima linie, confruntându-se cu niveluri ridicate de presiune și, să zic așa, cu o aprovizionare variabilă de EIP (echipament individual de protecție).

Pentru colegii mei și pentru mine, nivelul de oboseală a devenit aproape insuportabil. Nu numai că am fost epuizați fizic, dar am avut de-a face și cu trauma emoțională a familiilor rămase incomplete și a copiilor rămași orfani, deoarece virusul a provocat decesele și spitalizările atâtor oameni.

Uneori, am fost martora taților cărora li s-a refuzat accesul într-o unitate pentru a-și vedea copiii nou-născuți, în timp ce mama era izolată în unitate. Simt un sentiment profund de empatie pentru acele familii care au fost forțate să se despartă, deoarece familia mea locuiește în România și am propriile mele îngrijorări cu privire la când anume voi fi capabilă de a-i revedea.

În absența familiei biologice, am construit legături durabile cu colegii mei. Deși ne confruntam cu o criză de sănătate cu multe aspecte în continuă schimbare, a existat sentimentul puternic al unui scop colectiv. Acest lucru a favorizat legături care vor dura mult după sfârșitul crizei, pentru care sunt foarte recunoscătoare.

Sprijinul colegilor mei din spital a modelat echipa, dar sprijinul  opiniei publice și al locuitorilor din Yorkshire a oferit o sursă de motivație în timpul turelor lungi. Clap for Carers (o mișcare socială creată ca un gest de apreciere pentru lucrătorii NHS) a fost o inițiativă uimitoare în timpul lockdown-ului și a venit într-un moment în care cadrele medicale aveau nevoie de acel plus de moral.

Fie că a fost vorba de livrări de hrană și apă, fie de orele speciale la supermarket, am simțit cum comunitățile noastre locale au făcut eforturi suplimentare pentru noi. Acest lucru a însemnat o reconfirmare a valorii speciale a NHS (Serviciul Național de Sănătate), deopotrivă ca și simbol cultural și politic, care dă rezultate în fața adversității.

Acest sentiment de comunitate și apreciere pentru lucrătorii din domeniul sănătății este ceva ce nu văd în multe alte țări, în special în țara mea natală, România.

Sper că un astfel de sprijin este etern și va provoca un efect de undă în toată Europa, astfel încât lucrătorii din domeniul sănătății de pe continent vor continua să fie apreciați, respectați și sprijiniți, oriunde s-ar afla. Pandemia a sporit, de asemenea, sprijinul public pentru servicii și a fost un catalizator pentru transformarea serviciilor noastre de asistență medicală, permițându-le să devină mai flexibile și mai inteligente din punct de vedere tehnologic.

Medicilor care au fost izolați li s-a oferit posibilitatea de a continua să lucreze telefonic și prin video-cabinete. Mai mult decât atât, educația a fost forțată să se digitalizeze, ceea ce a ajutat mulți angajați din domeniul sănătății, care nu își permit întotdeauna să călătorească dintr-un oraș în altul în Yorkshire.

Mă bucur că pandemia a scos în evidență câteva lecții pozitive și, atunci când vom ieși din asta, va trebui să avem o reflecție profundă asupra modului în care putem implementa tehnologia în cadrul sistemului nostru de sănătate, pentru a ne asigura că forța de muncă este mai flexibilă și mai eficientă.

De asemenea, va trebui să luăm în considerare modul în care economia noastră locală este afectată și cum putem atenua nivelul ridicat de sărăcie și privațiune din Yorkshire. Pandemia a evidențiat faptul că măsurile de sărăcie și statutul economic sunt indisolubil legate de capacitatea noastră, ca societate, de a răspunde la crizele de sănătate publică.

„Este esențial să investim în comunitățile noastre și să ne asigurăm că abordăm factorii sociali determinanți ai sănătății care au ca și consecință rezultate mai slabe.

De asemenea, trebuie să luăm în considerare modul în care putem proteja NHS în viitor, deoarece întârzierile privind îngrijirea pacienților sunt extrem de îngrijorătoare. Acesta este motivul pentru care BMA (British Medical Association) a cerut guvernului să publice un plan credibil pentru modul în care milioane de pacienți care așteaptă tratament NHS în Anglia, ca urmare a pandemiei de Covid-19, vor primi această îngrijire.

Este important ca guvernul să aibă discuții semnificative cu medicii din prima linie din Yorkshire, și din întreaga Anglia, despre cum putem, împreună, să începem a aborda întârzierile.

În general, sper ca sentimentul de comunitate să nu scadă în lunile următoare. Mai degrabă, trebuie să purtăm acest sentiment de comunitate cu noi și să promovăm instruirea ca și profesie, pentru a conduce schimbări pozitive în NHS.

În timp ce mă uit la ultimele 100 de zile pe care le-am avut în prima linie în lupta cu Covid-19, sunt plină de bucurie de modul în care colegii mei NHS din Yorkshire, în ciuda necunoscutului, s-au reunit ca o familie și au înfruntat acest virus în mod direct”, a conchis Dr. Cristina Costache, secretar onorific al Consiliului Regional BMA din Yorkshire și stagiar în pediatrie în West Yorkshire.

DISTRIBUIE