fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Un medic român din străinătate își agresa sexual pacientele. „Am fost atras, îmi doream să am o relație cu ele”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 3 martie 2023 Etichete: , , , , , ,

Un fost medic de naționalitate română, în vârstă de 48 de ani, rezident în orașul francez Saint-Malo (Bretania) a fost condamnat  joi, 2 martie, la patru ani de închisoare pentru că și-a agresat sexual pacientele, sub pretextul examinării preventive pentru cancerul de sân.

Sosit din România în 2015, fostul medic judecat recent la Tribunalul Saint-Malo a început prin a lucra într-un azil de bătrâni de pe Coasta de Smarald (o porțiune de coastă marină din Bretania, între Cap Frehel și orașul Cancale), unde au fost făcute primele sesizări în 2017, potrivit actu.fr.

Concediat în condiții amiabile, a mers apoi să înlocuiască un medic generalist dintr-o localitate rurală, iar zvonurile s-au răspândit foarte repede: la medic respectiv practicile nu erau chiar dintre cele mai obișnuite.

Palparea automată a sânilor

Pacientele au venit la cabinetul său dintr-o localitate din regiunea Saint-Malo pentru diverse probleme: dureri de genunchi, bronșită, reînnoirea unei rețete, certificat de aptitudine sportivă.

Un număr de 27 de femei, cu vârste cuprinse între 13 și 87 de ani, au depus aceeași plângere: la fiecare programare medicul le palpa sânii și era consecvent acestei examinări.

Unele vorbesc despre o privire perversă, despre organul său sexual atingându-se de corpul lor, despre complimente nepotrivite, despre ușa încuiată în timpul consultațiilor. Și din nou palparea sânilor, despre care s-a discutat foarte pe larg pe parcursul ședinței Tribunalului Saint-Malo de joi, 2 martie.

O pacientă de 64 de ani a povestit: „Am fost să mă consulte pentru genunchi, iar el nu s-a uitat la genunchiul meu. S-a frecat de mine, am înghețat… Abia așteptam să plec. Și apoi, la sfârșit, i-am spus „și genunchiul meu, ce zici de el?”.

Femeia a rămas puțin agitată când a venit să depună mărturie în fața instanței. Deloc litigioasă, ea nu a vrut să facă un mare tam-tam, nu înainte de a vorbi în cele din urmă cu soțul ei: „La început, m-am gândit în sinea mea că ăsta ar putea fi felul de a face lucrurile în țara lor!”

Una din victime avea 87 de ani

O pacientă a venit pentru o durere în gât și i s-a cerut să-și scoată sutienul. În vârstă de 87 de ani, octogenara a susținut că a fost sărutată de medicul care apoi i-a ridicat rochia și a încercat să-i dea jos chiloții.

Unei paciente în vârstă de 60 de ani, examinarea i s-a părut o eternitate.

Deseori chiar medicul însuși le-a desfăcut sutienul pacientelor sale. Se pare că a existat o femeie în vârstă de 93 de ani, pe care a sărutat-o pe gură în 2016, în timp ce era la EHPAD (acronim de unitate de cazare pentru persoanele vârstnice dependente), dar a murit de atunci.

200 de paciente contactate în cadrul anchetei

Cea mai tânără dintre reclamante are doar 13 ani. A venit pentru o scutire la ora de sport. Medicul i-a cerut să-și scoată sutienul. Confruntat cu refuzul mamei, acesta i-a pus fetiței stetoscopul pe piept, prin ridicarea lenjeriei. „Am suspectat un rău general, a fost în contextul unui diagnostic”, s-a justificat el într-un final.

Anchetatorii au fost extrem de meticuloși, nu mai puțin de 200 de paciente au fost chestionate. De fiecare dată, medicul și-a menținut versiunea: „Întotdeauna am practicat cu profesionalism și respect. Consider că acestea sunt interpretări greșite ale procedurilor mele medicale. Nu a existat nici o intenție sexuală.”

Examinare amănunțită a cancerului la sân

Pentru medicul român, examinarea pentru cancerul de sân, așa cum se procedează în Franța, este prea puțin prevenită. „O dată la doi ani nu este suficient”, a explicat el. Așa că a instituit riguros examinarea pentru pacientele sale care par să nu aibă de ales… în fiecare lună.

„Există alte părți ale corpului pentru care Monsieur (medicul acuzat) ar fi îngrijorat să le examineze? Pare să fie deosebit de îngrijorat de cancerul de sân…”, a remarcat avocata Marie Pierre Scapin-Allag în fața instanței.

În schimb, la cabinet, medicul nu a fost la fel de scrupulos în privința investigațiilor privind cancerul de prostată. Șase pacienți de sex masculin au fost audiați și niciunul nu a fost rugat să se dezbrace.

Practici specifice românești?

Inculpatul a insistat asupra practicilor medicale românești, care ar face ca fiecare pacient să se dezbrace aproape în totalitate și care ar avea folosirea unei îmbrățișări pe post de rămas bun. Conștiincioasă, justiția l-a chestionat pe un alt medic român care nu a confirmat obiceiurile exprimate de inculpatul devenit medic din pasiune, urmând cariera bunicului său.

Și apoi mai sunt acele paciente cu care a avut relații sexuale consensuale, chiar dacă oarecum brutale. Pe cele pe care deseori le-a sunat la telefon. „Am fost atras, îmi doream să am o relație cu ele”, a recunoscut el. O viață sexuală „intensă” pentru acest bărbat de aproape 50 de ani cu o atracție pentru femeile de o anumită vârstă, care ridică mari semne de întrebare.

Bărbatul român are interdicție de a apărea în departamentul Ille-et-Vilaine timp de cinci ani, iar „pentru a liniști victimele”, instanța l-a condamnat la patru ani de închisoare.

De asemenea, i s-a interzis permanent să mai practice medicina, o activitate salariată sau voluntară în contact cu minorii și de acum înainte va fi înregistrat în Registrul judiciar al autorilor de infracțiuni sexuale. Pentru două dintre cele douăzeci și șapte de agresiuni sexuale vizate, el a fost achitat.

La închisoare imediat după audiere

Cei trei judecători au emis imediat un ordin de detenție, de teamă că inculpatul ar putea fugi din Franța. Odată ce audierea a fost ridicată, medicul român a plecat spre închisoare între doi polițiști și însoțit de avocatul său.

Asta s-a întâmplat în timp ce toată lumea prezentă la proces a avut grijă să părăsească discret locul pentru a nu asista la scena, mereu neplăcută de privit, a unui bărbat sosit liber care pleacă încătușat.

DISTRIBUIE