joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Medic român primit cu brațele deschise în Franța. „Condiții de muncă altfel decât în România”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 3 martie 2022 Etichete: , , , , ,

Doctorul Dumitru Biticu, medic primar de naționalitate română în vârstă de 55 de ani, s-a stabilit cu familia în localitatea franceză Bais, aproape de comuna Vitre (Bretania). Medic primar cu mare experiență, ce a profesat în județul Dolj, în România, doctorul Biticu a început să lucreze de la sfârșitul anului trecut în micuța localitate Bais, unde a fost primit cu brațele deschise și este foarte apreciat.

Doar 150 de metri separă primăria localității Bais (Ille-et-Vilaine) de cabinetul doctorului Biticu, care are grijă de toți cei aproximativ 2.500 de cetăţeni.

Primarul Nathalie Clouet a declarat conform Le Journal:

„Nu mai aveam un medic primar de câțiva ani. Prin urmare, am fost în mod activ în căutarea unuia”, explică primarul Clouet. Comuna, care are o farmacie dar și alți profesioniști din domeniul sănătății (fizioterapeut, asistent medical, stomatolog, osteopat, neurolog), și-a dorit așadar să aibă un medic primar care să-i completeze oferta de servicii medicale.

Pentru a-l atrage pe doctorul Biticu, autoritățile locale au apelat la o firmă de consultanță specializată în recrutare, în domeniul medical, la fel ca și cei dintr-o localitate apropiată, Le Pertre. Costul recrutării? „Între 10.000 și 12.000 de euro”, răspunde primarul Clouet.

Dintr-o listă de trei candidați propuși, doar unul a făcut călătoria în Franța pentru a se întâlni cu primarul din Bais și a descoperi teritoriul. „Prima noastră întâlnire datează din martie 2021. A stat patru zile. I-a plăcut Bais și s-a întors”, își amintește primarul Clouet.

„Am fost medic primar timp de 20 de ani într-un oraș din sudul României (n.r. Craiova). Am ajuns cu soția mea și cei doi copii de 3 și 6 ani”, se prezintă doctorul Biticu într-o franceză remarcabilă, după doar câteva luni de prezență în Franța.

Doctorul Biticu a sosit așadar împreună cu familia și efectiv și-a început activitatea pe 2 noiembrie 2021. „Este o ușurare că este aici, pentru că altfel pacienții ar fi mers la Louvigne-de-Bais sau La Guerche”, precizează primarul Clouet.

Medicul are un cabinet de consultație chiar în centrul comunei, lângă farmacie. O locație renovată și amenajată de primărie. „Condiții de muncă altfel decât în România”, menționează doctorul Biticu.

„Sistemul de sănătate este diferit. Știu că uneori este necesar să aștepți câteva luni pentru a avea o programare la un specialist, așa că uneori pot să fac și eu prevenție. Este interesant”, continuă medicul român.

În plus, el știe că poate colabora și cu farmacia pentru monitorizarea pacienților. „Învăț de la pacienții mei și sper să fiu apreciat. Este important să poți comunica și să faci schimb de idei”, mărturisește tatăl familiei Biticu.

„Este un medic care își petrece mult timp cu pacienții și pentru asta este foarte apreciat”, spune primarul Clouet. Pentru doar câteva luni, medicul pare să se fi integrat bine în noua sa viață. „Locuim în Bais și cei doi copii ai mei sunt la școala publică Jacques Prevert”, conchide medicul care a putut conta pe ajutorul primăriei pentru a închiria o locuință.