joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Medic virolog italian: Vina apariției coronavirusului aparține omenirii, am invadat și dezechilibrat ecosistemele

Scris de: Daniela Stoica , înv În evidență - joi, 27 februarie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Ilaria Capua, medic virolog cercetător, director al Centrului de Excelență pentru Sănătate al Universității din Florida (One Health Center of Excellence dell’University of Florida) atrage atenția că vina apariției coronavirusului ne aparține aproape în întregime: „Am invadat și dezechilibrat ecosistemele cu megalomania nostră. Un virus prezent în liliecii pădurii chinezești ar trebui să rămână acolo”, a atras atenția Capua într-un interviu pentru Il Foglio.

Pentru virologul italian se vor înregistra boli noi în lume din ce în ce mai frecvent. Dar de ce apar?

«Pentru că am construit o societate care a invadat ecosistemele, le-am dezechilibrat. Un virus care este prezent în liliecii pădurii chinezești ar trebui să rămână acolo. În schimb, am invadat unele ecosisteme cu metropolele construite de noi transformând de asemenea obiceiuri alimentare care nu sunt compatibile cu dezvoltarea organismului uman și nu este o coincidență că abatoarele din Occident au fost întotdeauna construite în afara orașului. Astăzi există situații de interacțiune între om și mediu care sunt complet dezechilibrate și nu ar trebui să aibă loc. Înainte virușii noi apăreau mai rar, acum frecvența este una la fiecare trei, patru ani.»

Virologul italian este de asemenea de părere că „nu există un număr semnificativ de persoane grav bolnave sau de decese. „Putem spune că până în prezent coronavirusul nu se comportă ca fiind unul agresiv.”

Potrivit Ilariei Capua, nu are sens să comparăm ceea ce se întâmplă în Italia cu ceea ce s-a întâmplat în China, iar unele persoane infectate pot prezenta simptome ușoare, pe când la altele situația poate deveni gravă:.

„Această obsesie pentru a găsi pacientul zero, de exemplu, este total inutilă acum. Poate au fost mai mulți pacienți zero în Italia, proveniți din diferite țări. Este probabil ca mai multe persoane cu virusul să fi intrat în Italia, numai că s-ar putea să fi prezentat o formă asimptomatică sau ușoară. Același virus poate infecta însă o persoană în vârstă, deja bolnavă de cele mai multe ori, sub forma unui sindrom mai agresiv.”

Pentru virolog infecția deja s-a extins la nivel global:

„Nu este doar în China. Este în Japonia, este în Coreea, este în Iran, va fi și în alte țări din Asia și este posibil să fie în Africa, dar bolnavii nu au fost încă diagnosticați. Trebuie înțeles că este un fenomen global și trebuie tratat ca atare. Iar pentru pandemii trebuie să ne pregătim pe timp de pace, deoarece în timpul războiului totul este mai scump și mai complicat”.

Ilaria Capua ne spune și cum să ne protejăm de o eventuală contaminare cu coronavirus:

„Trebuie să ne comportăm ca în fața unei gripe mai grave. Dacă prezentați vreo afecțiune respiratorie, este mai bine să nu ieșiți din casă. Oamenii sunt în pericol de îmbolnăvire cu COVID-19 pentru că au intrat în contact cu bolnavii sau au fost în locuri aglomerate. Cei care cred că sunt bolnavi ar trebui să stea acasă. Cei care sunt bine, sănătoși, pot continua să ducă o viață normală.”

DISTRIBUIE