joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Medici români în străinătate: Anca Mititicăi, pediatru la un spital din Franța

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate - joi, 17 februarie 2022 Etichete: , , , , , ,

Doctorița Anca Mititicăi, cunoscută și îndrăgită de mulți copii din Iași care, între timp, s-au făcut mari, este de la sfârșitul lunii ianuarie medic pediatru la spitalul din localitatea franceză Millau (Aveyron), chiar dacă ea lucrează și la un institut medical din Montrodat, localitate unde s-a stabilit de câțiva ani împreună cu familia. Ea oferă consultații pediatrice pentru maternitate și asigură o permanență a consultărilor externe, în sprijinul echipei actuale.

În spitalul din Millau nu mai profesa de mulți ani un medic pediatru. Până acum, doar medicii pediatri din oraș erau cei care acordau consultații pentru nou-născuți, înainte de a părăsi maternitatea, așa cum este în prezent doctorul Cardinal. După pensionarea mai multor medici și confruntată cu creșterea tot mai mare a nașterilor din ultimii trei ani, instituția a decis să acționeze. Pentru conducerea spitalului, reprezentată de Lucila Modebelu, „această recrutare face parte din Proiectul Medical din sudul Aveyronului”.

Cu un accent specific românesc, Anca povestește cum s-a stabilit în urmă cu câțiva ani împreună cu familia în departamentul Lozère, unde lucrează ca medic pediatru la centrul Montrodat, un institut care se ocupă de copiii și adolescenții cu dizabilități sau deficiențe motorii. Ea spune că și-a dorit mult „să revină la o pediatrie mai clasică, cu copii mici” și astfel a acceptat postul din Millau.

În următoarele 12 luni ale acestui prim contract, Anca Mititicăi își va împărți, așadar, timpul între cele două unități până la 40% la Millau și 60% la Montrodat. Asta înseamnă aproximativ o oră de mers cu mașina pe autostrada A75 (72,5 km) între Montrodat și Millau. Tânăra doctoriță precizează că situația ar putea evolua ulterior în funcție de cererea pacienților.

În consecință, ea va fi prezentă la spitalul din Millau două zile pe săptămână, marți și miercuri, iar dimineața fiecărei zile va fi dedicată consultațiilor în ambulatoriu, pentru a asigura urmărirea pediatrică a copiilor. Ceea ce înseamnă vizite în cadrul cărora medicul pediatru observă, cu caracter preventiv, buna dezvoltare a copilului și asigură examinările şi vaccinurile obligatorii consemnate în fişa lui de sănătate.

Chiar dacă medicul pediatru Anca Mititicăi intervine foarte punctual în camera de urgență pentru sfaturi, ea nu îi va înlocui sub nicio formă pe medicii pediatri din oraș, care vor continua să trateze numeroasele patologii ale copilăriei.

Anca Mititicăi va profesa la fel ca asistenții ce lucrează part-time, precum doctorul Gau, specializat în medicină internă. Acesta a ajuns recent aici, fiind recrutat în cadrul colaborării spitalului din Millau cu Spitalul Universitar din Montpellier, împreună cu alți medici cu normă întreagă, în diverse specialități, precum doctorul Polo în urologie și doctorul Foi în chirurgie venoasă. Sosirea acestora contribuie la dezvoltarea ofertei de îngrijire medicală din sudul Aveyronului.

Conducerea spitalului din Millau insistă asupra „dorinței sale de dezvoltare și consolidare a ofertei de asistență medicală” care, trebuie amintit, vizează un bazin de populație ce depășește 68.000 de locuitori, dintre care doar unele necesități de asistență medicală sunt acoperite de spitalele din localitățile Millau și Saint-Affrique.