joi, 2 mai 2024
Informația fără granițe


Medici spanioli aflați la pensie se întorc în mod voluntar la serviciu. Nimeni nu „dezertează” în fața pandemiei

Scris de: Paul Gabor , înv Din diaspora Evenimente În evidență Prima pagină - marți, 31 martie 2020 Etichete: , , , ,

Oameni care luptă cu mijloace proprii, un sistem sanitar care se lovește acum de mari greutăți. În toată aceeastă nebunie apar și personaje ca dr. Bitria. S-a pensionat acum mai bine de un an de zile. Dar a cerut să revină la serviciu, printre colegi și pacienți. În Spania s-au suspendat concediile pe perioada pandemiei. Odihna a ieșit din vocabularul multora. Am tradus și adaptat un interviu al medicului din presa catalană.

Pep, așa cum îl cunosc prietenii și colegii, este primul medic pensionat care a cerut să revină la serviciu pentru a ajuta în lupta cu pandemia din Spania

Dr. Josep A. Bitria are 66 de ani, supraveghează pacienții și felul în care se răspândește virusul printre cadrele din Rețeaua Social-Sanitară a Spitalului Santa Tecla din Tarragona. 

66 de medici au contactat până acum Colegiul Medicilor pentru a se pune la dispoziție. 15 dintre ei sunt pensionați.

„Ce v-a determinat să veniți ca voluntar? 

Am vrut să fiu util în momentele acestea de criză. Am luat decizia atunci când am discutat cu directorul Rețelei din Santa Tecla despre faptul că trebuie să blindăm aria de control a infecției. Cadrele sanitare sunt cele mai expuse. 

Acum un an și ceva v-ați pensionat. A fost greu să vă întoarceți?

Nu a fost deloc complicat, deși începusem să mă bucur de avantajele lipsei de responsabilități la locul de muncă. Am colegi care m-au ajutat imediat și au colaborat foarte bine, m-au pus imediat la zi cu informațiile despre coronavirus și procedurile actuale din sistem. 

Ce senzații ați avut în prima zi?

Pur și simplu nu am realizat că a trecut timp între ultima mea zi de muncă și reîncorporare. 

În care punct sanitar activați acum și ce faceți?

Mă aflu în Clinica Llevant. Sunt activități de urmărire și control. Contaminarea este foarte rapidă în rândul cadrelor sanitare. 

Dr. Josep A. Bitria, Tarragona

Cu ce imagine vă întâlniți zilele acestea la locul de muncă?

Mult curaj printre colegii mei, multă forță de muncă, dar și anxietate din cauza evenimentelor cu caracter imprevizibil.

Credeți că lucrurile se fac bine? 

E foarte dificil să răspund pentru că o pandemie de acest gen este extrem de complexă. Peste efectele asupra stării de sănătate a populației trebuie să adăugăm și consecințele economice cu care vom face cunoștință. Acum este prioritar să dotăm sistemul medical cu tot ce are nevoie pentru a lupta. În Tarragona se face un efort extraordinar pentru a face față nivelului maxim de contaminare. Atât cât putem, încercăm să aducem paturi speciale pentru secțiile de Terapie Intensivă. 

Oamenii au reacționat foarte bine când a fost nevoie de voluntari. Sunteți unul dintre ei. Ce părere aveți despre asta? 

În situații de acest gen fiecare dă ce are mai bun în el. Acest lucru se vede. Oamenii colaborează și respectă măsurile de autoizolare, îi ajută și îi încurajează pe profesioniștii din sistem. 

Personajul „medicului pensionat care se oferă voluntar” ajută la dezamorsarea situației, a presiunii din spitale și din dispensarele din teritoriu? 

Contaminarea cadrelor sanitare afectează grav activitatea din spitale, clinici, dispensare. Sunt locuri în care s-a ajuns la saturație. Participarea voluntarilor este un lucru extraordinar, dar fiecare caz trebuie evaluat în mod separat și destinat cu grijă în locul în care își va desfășura activitatea, ținând cont că vârsta este un factor de risc. 

Ce este rău și ce este bun în situația de față? 

Cele mai bune lucruri sunt generozitatea și solidaritatea oamenilor. Cel mai rele sunt durerea și moartea.”

Dr. Bitria a lucrat în Principatul de Asturias, a fost medic titular în La Pobla de Montornes, în Torredembarra, în clinica Sta. Tecla Llevant, a fost director în Rețeaua Social-Sanitară Santa Tecla și în Institutul Catalan al Sănătății din Tarragona. 

Articol apărut în spaniolă și catalană în publicația „Diari Mes Digital”.

DISTRIBUIE