vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


„Mi-e dor de tine” – poemul vizual din Londra dedicat românilor aflați departe de casă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 14 noiembrie 2019 Etichete: , , , , , , , ,

„Dorul este heraldul inefabilului românesc”, spunea Vasile Ghica și nimeni nu-l poate contrazice, mai ales atunci când acest mod de exprimare pur românesc al unei dorințe arzătoare de revenire la tot ce ți-e mai drag pe lume – oameni, locuri, obiceiuri – este vizibil cu ochiul liber și peste mări și țări, la mii de kilometri distanță de țara ta.

Meritul acestei realizări aparține asociației Daisler, un ONG dedicat reactivărilor urbane lansat în 2016 în Cluj-Napoca, organizează în fiecare an, la Cluj, concursul „Lights On Romania”, o inițiativă menită să aducă instalații artistice care au la bază lumina în spațiul public. Andi Daiszler, directorul asociației, alături de colegii lui, au inaugurat în urmă cu o săptămână instalația luminoasă „Mi-e Dor de Tine”, amplasată în districtul financiar Canary Wharf, din Londra.

Câteva zeci de persoane au participat în seara zilei de joi, 7 noiembrie 2019, în districtul financiar Canary Wharf din Londra la inaugurarea instalației de lumină „Mi-e Dor de Tine” (produsă de Asociația Daisler) printr-un demers unic de asociere între festivalul Lights ON Romania și festivalul britanic Canary Wharf Winter Lights. Inaugurarea a avut loc în prezența ambasadorului României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul Dan Mihalache, și a singurului lord britanic de origine română, Sir George Iacobescu.

„Pentru mine, ca român, e o mare bucurie și o plăcere să fie un proiect de felul acesta făcut aici. O singură expoziție în două-trei locații simultan, în Londra, Cluj-Napoca și București”, a transmis la recepția de inaugurare Sir George Iacobescu.

De la acea dată așadar și până în 26 ianuarie 2020, dorul de casă al românilor care trăiesc în The Greater London Area (câteva sute de mii conform ultimelor estimări) va fi atenuat cel puțin la nivel vizual de instalația de dimensiuni impresionante.

Instalația luminată „Mi-e dor de tine” din Londra. Foto: Komiti

«💙 💛 ❤️ Știm că aprinderea instalației nu stinge dorul. Totuși, poate pentru o secundă, scurtează distanța dintre noi și cei dragi nouă care au plecat să-și caute/găsească locul altundeva. Din Londra, cu dragoste și dor», au spus organizatorii.

«„Mi-e dor de tine!” e poate cea mai frumoasă declarație pe care limba română o poate cuprinde. Poate și pentru că „dor” este un cuvânt intraductibil», au mai adăugat clujenii.

Foto: Komiti

„MI-E DOR DE TINE” este o instalație de lumină creată de Asociația Daisler și susținută de AROBS.