marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


MIFA 9 – primul monovolum electric de mari dimensiuni din lume

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Auto Știri Tehnologie - duminică, 28 noiembrie 2021

Maxus a făcut parte din marele val de mărci auto chineze care au ajuns în Europa în ultimii doi ani.

Inițial, a fost o dubă. Dar acum se concentrează tot mai mult pe autoturisme de lux. Maxus tocmai și-a prezentat noul monovolum, MIFA 9, la Salonul Auto de la Guanqzhou 2021, la „domiciliul” său din China. De asemenea, va fi una dintre cele mai mari mașini electrice pe care le puteți achiziționa. MIFA 9 este o mașină versatilă, cu o lungime de 5,37 metri și o lățime de 2 metri.

Ea vine cu diverse soluții de design interior, cu șase sau șapte locuri. Toate scaunele au reglaj electronic și pot fi ventilate și încălzite având, de asemenea, funcția de masaj. Designul are geamuri mari ce oferă un interior luminos și plăcut. Producătorul chinez însuși spune că scopul a fost acela de a crea o „atmosferă luxoasă și de înaltă tehnologie, asemănătoare navelor spațiale.”

Monovolumul este plin de tehnologie și echipamente de divertisment. Prin integrarea mai multor ecrane în bordul mașinii, scopul este de a crea o experiență interactivă unică. Designul este distinctiv, un fel de combinație între un SUV și o mașină electrică versatilă. Aceasta este exact rețeta pe care o folosesc mai mulți producători auto. Mașinile versatile au pierdut mult la capitolul vânzări în ultimii ani și sunt percepute de clienți ca fiind mult mai puțin atractive decât SUV-urile. Se încearcă remedierea acestui lucru, oferindu-le doar un mic factor tip SUV.

MIFA 9 are șase sau șapte locuri, existând totuși și un spațiu utilizabil pentru bagaje, cu toate acestea în uz. Modelul ce va fi lansat anul viitor are tracțiunea pe roțile din față. Bateria din litiu ternar are capacitatea de 90 kW. Aceasta oferă o autonomie estimată la 520 de kilometri, măsurată în conformitate cu standardul WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure).

Motorul are puterea de 180 kW cu un cuplu maxim de 350 Nm. Echipată cu sistem inteligent de asistență la conducere MAXUS (pilot cu funcții precum traficul rutier îngust), care ajută șoferii să evite perfect obstacolele de pe ambele părți și parcare automată, mașina poate scana și monitoriza mediul înconjurător din jurul vehiculului pe o suprafață de 150 metri pătrați. MIFA 9 consumă 17,9 kWh la 100 de km.

Maxus are ambiții mari și multe mașini electrice noi sunt în curs de dezvoltare. MIFA 9 se va lansa pentru prima dată în China, în luna mai a anului viitor. Acolo, prețurile variază între 269.900 – 379.900 yuan, după aplicarea subvențiilor oferite de statul chinez. MIFA 9 este așteptată în Europa în al patrulea trimestru al anului 2022, la un preț de pornire de 59.900 euro.

Dar aceasta nu este singura veste de la Maxus. Producătorul chinez are în lucru zece noi modele electrice ce vor fi lansate în următorii trei ani. Scopul este de a deveni unul dintre principalii jucători pe piața de vehicule electrice.