fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Ministrul de Externe: Toleranță zero în consulatele României din străinătate față de funcționarii care nu respectă normele

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Prima pagină Știri - sâmbătă, 20 martie 2021 Etichete: , , , , , , , , , ,

Într-un interviu acordat agenției de presă Agerpres, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că în următorii doi ani corpul diplomatic și consular va fi reînnoit și nu va mai tolera în niciun caz nerespectarea conduitei de interacţiune cu cetăţenii români. O altă temă discutată și prezentată de ministrul român a fost cea a digitalizării serviciilor consulare.

„Sunt cetăţeni români care se plâng uneori de calitatea acestor servicii sau se plâng de tratamentul pe care îl întâlnesc la ghişeu. Eu am promovat o politică de toleranţă zero faţă de colegii noştri care nu respectă normele de conduită absolut necesare în relaţia cu cetăţenii români, dar pe de altă parte este nevoie şi de un efort mai mare de training al agenţilor consulari, al funcţionarilor consulari, în aşa fel încât, serviciile consulare să fie de mult mai bună calitate”, a spus ministrul în interviul respectiv.

Bogdan Aurescu a afirmat că se dorește introducerea în Ministerul Afacerilor Externe  a unor persoane foarte bine pregătite, care să corespundă din punct de vedere profesional, dar şi din punct de vedere al conduitei, al pregătirii generale, sarcinilor şi cerinţelor şi condiţiilor destul de deosebite de muncă pe care le presupune activitatea în MAE.

O altă temă abordată în interviu a fost cea a digitalizării serviciilor consulare

„Încercăm să facem în aşa fel încât un număr cât mai mare de servicii consulare să poată să fie făcute în registru digital, în aşa fel încât, să reducem cât mai mult prezenţa fizică a cetăţeanului român la ghişeu. Atunci când se poate evita o astfel de prezenţă, acest lucru să poată să fie realizat, pentru că ne ajută atât pe noi, să putem să eficientizăm prestarea de servicii consulare, dar în acelaşi timp îi ajută şi pe cetăţenii români, care nu pierd atât de mult timp şi resurse pentru a se deplasa la serviciile consulare. Mai mult decât atât, în condiţii de pandemie, acest flux ridicat la misiunile consulare poate să reprezinte un factor de risc şi dorim să evităm acest lucru. Prin urmare, vom avea în perioada următoare trei categorii importante de servicii consulare care vor fi debirocratizate, o serie de servicii consulare pe care le putem debirocratiza şi eficientiza, fără să fie nevoie de modificări legislative”, a afirmat ministrul român.

Deschiderea unor noi oficii consulare în diaspora

„La sfârşitul anului trecut, am adoptat în Guvern un Memorandum care prevede extinderea reţelei consulare, deschiderea de noi oficii, aproximativ 18 noi astfel de oficii consulare” – a spus Aurescu. „Ele vor fi, sigur, eşalonate în timp. În acest an, de exemplu, facem eforturi pentru a deschide noi Consulate Generale prin transformarea secţiilor consulare de la o serie de ambasade din capitale importante. De asemenea, vom moderniza sau vom reloca o serie de secţii consulare care îşi desfăşoară în prezent activitatea în sedii care nu mai sunt adecvate volumului de servicii pe care trebuie să le presteze.”

DISTRIBUIE