vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Ministrul de Interne: Au fost deschise alte 5 puncte de frontieră pentru intrarea în România

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - miercuri, 20 mai 2020

Încă cinci puncte de frontieră vor fi deschise începând de miercuri, 20 mai, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela, aflat marți în vizită în Vama Nădlac. În ultimele zile, sute de oameni au așteptat mai multe ore ca să intre în țară.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că, pe lângă punctele de frontieră de la Nădlac 1, Nădlac 2, pe Vărșand, Borș și Petea, vor mai fi deschise punctele Cenad, Turnu, Salonta, Valea lui Mihai şi Urziceni.

„De mâine, (20 mai -n.r.) în urma discuțiilor de azi, Poliția de Frontieră din Ungaria și din România vor stabili următoarele lucruri: tranzitul de autoturisme să se facă pe mai multe intrări, pentru că acum se fac doar pe Nădlac, Nădlac 2 și la intervenția noastră și înțelegerea dânșilor și pe încă trei puncte. După discuția de astăzi avem posibilitatea să deschidem pe încă cinci puncte. Acum se intră pe Nădlac 1, Nădlac 2, pe Vărșand, pe Borș și Petea. De mâine, dacă ne înțelegem și sper să ne înțelegem în urma discuțiilor de astăzi, se va putea intra pe Cenad, pe Turnu, pe Salonta, pe Valea lui Mihai și pe Urziceni. În acest mod, evident că fluxul de mașini chiar dacă vine pe fluxul din Ungaria într-un mod organizat, pe interval de timp, în acest sens se poate bifurca pe 10 direcții, ceea ce este foarte bine, că scade presiunea pe Nădlac 1 și Nădlac 2”, a spus Vela citat de Agerpres.

Transportul cu autocare și microbuze va fi încurajat

Ministrul a mai spus că o soluția ar fi și transportul persoanelor cu autocare: „Ieri s-a decis că este posibil și transportul de persoane în zona internațională. Coroborat cu faptul că pe analizele noastre dacă se deschide acest transport de persoane scade presiunea cu autoturismele, partea maghiară este deschisă la dialog, să stabilim un culoar doar pentru microbuze și autocare. Acest traseu să fie deschis, spre deosebire de cel pentru autoturisme 24 din 24 de ore. Un autocar ar cuprinde ca volum de pasageri cel puțin 10 autoturisme. Presiunea care vine pe punctul de trecere a frontierei va fi foarte redus și vom încuraja acest transport cu autocare sau microbuze care va fi organizat indiferent de oră.”

Șefii Poliției de Frontieră din România și Poliției de frontieră din Ungaria se vor întâlni astăzi pentru a stabili regulile noi pentru intrarea în țară.