vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Ministrul Muncii despre cazul Ditrău: „Dacă păţeau asta românii din Spania, Italia sau Germania, cum ne-am fi simțit?

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - duminică, 2 februarie 2020 Etichete: , , , , , ,

Ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, a transmis un mesaj în urma situaţiei în care se află doi migranţi din Sri Lanka, angajaţi la o brutărie din Ditrău, judeţul Harghita care practic au fost izgoniți de mare parte dintre locuitorii comunei în frunte cu preotul din localitate. Valul de indignare pe care l-a stârnit această situație a culminat în aceste zile cu mesajul scris de ministrul Violeta Alexandru pe o rețea de socializare unde întreabă: „Imaginați-vă că, mergând să muncească într-o brutărie din Spania, Italia sau Germania românilor care lucrează acolo localnicii le spun: refuzăm să mâncăm pâine făcută de români. Cum ne-am fi simțit?”

Ministrul Muncii a scris pe Facebook, precizând că a luat legătura cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care se va ocupa de acest caz:

„2 oameni (din Sri Lanka) au venit să muncească în România. Să muncească! Să facă pâine. La cererea unui patron care, pentru a își menține afacerea, a apelat la această soluție. Localnicii i-au primit cu un val de respingere care intră în competența CNCD. Am discutat de zilele trecute cu Președintele Asztalos și știu că s-a autosesizat. Se vor ocupa pentru că CNCD are această competență. Imaginați-vă că, mergând să muncească într-o brutărie din Spania, Italia sau Germania românilor care lucrează acolo localnicii le spun: refuzăm să mâncăm pâine făcută de români. Cum ne-am fi simțit? Urmează să primesc informații ca urmare a colaborării cu CNCD dar și în urma controlului pe care l-am solicitat ITM. ITM-ul va verifica legalitatea contractelor, respectarea procedurilor. Am auzit că au fost invocate și o serie de aspecte privind condițiile de muncă ale angajaților. Dacă sunt abateri angajații, în primul rând, trebuie să le reclame și ITM să le investigheze. O singură ‘scânteie’ și lucrurile pot degenera în localitatea Ditrău din Jud. Harghita. Dialogul și intervenția fermă a autorităților cu atribuții de verificare reprezintă soluția în acest moment.”

Conflictul a început după ce aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka. Oamenii susțineau că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Proprietarii de locuinţe unde au fost cazaţi cei doi muncitori au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni, scrie Digi24.

(La redactarea acestui articol s-a folosit o fotografie realizată de Radu Bădoiu).