fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Ministrul Muncii: Voi pleca personal în Germania pentru a vedea care sunt condiţiile de muncă ale românilor

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - marți, 12 mai 2020

Ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, a declarat că va pleca personal în Germania pentru a vedea care sunt condiţiile de muncă ale românilor. Ministrul a atras atenția că „simte nevoia” să verifice în ce condiții lucrează românii, dar și să discute cu ei, informează Agerpres.

„Voi pleca personal în Germania. Simt nevoia să verific şi în teren condiţiile de muncă şi să discut cu românii. Nu plec de la premiza că angajatorii germani sunt iresponsabili, după cum nu îi tratez aşa nici pe angajatorii din ţară, despre care PSD ar spune că sunt nişte infractori”, a afirmat Violeta Alexandru.

Românii au dreptul să aleagă țara în care să muncească, este de părere ministrul român.

„Nu doresc să tratez cu demagogie subiectul plecării românilor la munci sezoniere în străinătate. Nu ascund, nu acopăr nimic, orice sesizare asupra potenţialei încălcări a legii este tratată cu atenţie de mine şi de omologul meu, Ministrul Muncii din Germania. Cred în dreptul românilor de a alege unde doresc să muncească în spaţiul UE.”

Ministrul Muncii îndeamnă cetățenii români din străinătate să nu lucreze fără forme legale.

Pentru românii a căror muncă o respect, indiferent unde este aceasta desfăşurată, în România sau în străinătate, am un singur mesaj – tot respectul meu pentru munca voastră. Munciţi cu forme legale, niciodată fără forme legale şi aveţi încredere că la prima sesizare legată de o problemă pe care o întâmpinaţi, autorităţile române vor fi implicate cu responsabilitate”, a adăugat oficialul român.

În cadrul audierilor care au avut loc luni, 11 mai, în Parlament, ministrul Muncii afirmase că numărul de sesizări primite în acest sens este foarte mic, menţionând că sindicatele din România şi Germania au un contract de asistenţă pentru muncitorii din ţara noastră, dacă întâmpină probleme.

„Numărul de sesizări este foarte mic. Sindicatele din Germania şi Blocul Naţional Sindical din România au un contract de asistenţă pentru muncitorii noştri să le acorde sprijin, dacă întâmpină probleme. Această colaborare dintre cele două sindicate nu au ridicat o situaţie îngrijorătoare – statistic vorbind – cu privire la numărul de sesizări. Nu se confirmă în cifre situaţia îngrijorătoare scoasă la iveală din reportajele de presă”, a afirmat ministrul Muncii din România.

DISTRIBUIE