vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Ministrul Sănătății din România: Plecarea părinților în străinătate a făcut să crească numărul cazurilor de autism la copii

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - marți, 28 ianuarie 2020 Etichete: , , , , ,

Ministrul Sănătății din România, Victor Costache, într-o conferință transmisă de Epoch Times, a spus că migrația românilor are legătură directă cu răspândirea cazurilor de autism la copii. Costache a subliniat faptul că „există o corelare între această afecțiune (n.r. autism) și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”. La conferința respectivă se afla și ministrul Educației, Monica Anisie.

Este prima dată când un demnitar oficial român face public o legătură de acest fel între o afecțiune dezvoltată de copii și plecarea masivă a persoanelor active și a părinților în străinătate pentru a munci.

Ministrul Sănătății a declarat că „din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism. Este o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede. Și atunci trebuie să creștem capacitatea noastră că, ca țară, de a trata aceste afecțiuni”.

Comentariile la postarea Facebook cu declarațiile ministrului nu au fost însă de acord cu acesta:

„Sistemul vostru de sănătate este defect – scrie un utilizator –  faceți spitale, renovați ce trebuie renovat, investiți în sănătate, încă se moare în spitale din cauza infecțiilor, aia nu vă sperie, vă sperie o gripă din China când la noi în spitale dacă intri stai cu sufletul la gură.”

Despre autism:

Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt un grup de tulburări complexe de dezvoltare a creierului. Acest termen umbrelă acoperă: tulburarea autistă, tulburarea Asperger și autismul atipic. Concret, copilul cu asemenea tulburări are dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială și printr-o gamă restrânsă de interese și activități, cu caracter repetitiv.

TSA încep în copilărie și tind să persiste în adolescență și maturitate. În cele mai multe cazuri, TSA sunt evidente în primii 5 ani de viață. Persoanele cu TSA prezintă deseori și alte afecțiuni, cum ar fi: epilepsia, depresia, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Nivelul de funcționare intelectuală la persoanele cu ASD este extrem de variabil, de la retard mintal sever la niveluri superioare ale coeficientului de inteligență.

Potrivit analizei publicată în 2019 de către Institutul Național de Sănătate Publică, în România numărul cazurilor de diverse tulburări, inclusiv cele din spectrul autist, a crescut de la 180 în anul 2008, la 1147 în anul 2017. În privința autismului infantil numărul cazurilor înregistrate a evoluat de la 812 în 2008, la 944 în 2017.

DISTRIBUIE