vineri, 19 aprilie 2024
Informația fără granițe


Mirabela, românca devenită primul polițist de frontieră străin din Islanda

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 4 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

„Viaţa poate fi trăită oriunde. Decorul nu are nicio importanţă, esenţială este intensitatea.”

Vorbele de mai sus aparțin scriitorului Cezar Petrescu și într-o eră în care migrația românilor în țări străine atinge cele mai înalte cote, cuvintele sale par a fi confirmate tot mai des și de tot mai mulți conaționali de-ai noștri.

Unul dintre acești români se numește Mirabela Blaga, originară din Tîrgu Mureș care locuiește de 13 ani în Islanda și este primul polițist de frontieră din acea țară care practică această meserie, deși nu este născută acolo. Povestea ei este prezentată de Știrile Pro TV și arată cum românca noastră nu s-a adaptat numai la traiul printre străini, ci a și evoluat.

„Era pe la mijlocul lunii mai dacă îmi amintesc destul de bine şi pe la sfârşitul lui mai ningea… era frig, deci eu ştiam ceva cât de cât de Islanda, m-am interesat dinainte clima şi-aşa şi că e insulă, şi ocean şi că e mai rece, dar nu, nu-mi imaginasem că e chiar atâta de frig”, își amintește românca despre sosirea ei în țara insulară din Oceanul Atlantic.

Abia ajunsă acolo, Mirabela și-a dat seama că dacă vrea să se integreze trebuie să învețe să vorbească foarte bine limba lor, așadar la 21 de ani s-a înscris din nou la liceu, în Islanda, iar ulterior a urmat și facultatea de drept. Acum românca studiază pentru master.

„N-a fost uşor, deci n-a fost uşor. Am plâns, îmi venea să renunţ, am avut noroc că m-au… şi familia, m-a susţinut şi soţul şi toată lumea. În acelaşi timp am început să lucrez ca translator pentru că nu erau translatori, veneau tot mai mulţi români”, își mai aduce aminte ea.

Mirabela este măritată acum și are două fete. Soțul ei, un bărbat islandez pe nume Runar Svavarsson, a învățat și el să vorbească limba română și s-a adresat reporterilor de la Știrile PRO TV pe limba lor.

„E cel mai bun femeia să poţi să găseşti în viaţa ta, asta e, are grijă de familie, grijă de casă, e, nu-i nimic care vrei mai mult în viaţa ta, e partener de viaţă, cel mai bun pretin”, a spus soțul Mirabelei.

Și cele două fete ale cuplului vorbesc limba română și le place să vină des în România, la bunicii lor, au declarat.

„Îmi place la bunici, la ţară, faptul că e cald, oamenii şi mie îmi plac schimbările. Dacă stau prea mult aici deja mă plictisesc şi vreau să mă duc altundeva. Stăm cu familie, mergem la oraş sau mergem să vedem ceva care nu am văzut data trecută.”, au spus Vanesa și Carina, fiicele Mirabelei.

În urmă cu un an de zile românca noastră a fost selectată din peste 200 de candidați pentru a lucra la Poliția de Frontieră din Islanda și a câștigat deja simpatia colegilor, dar și aprecierea superiorilor. Rolul Mirabelei, care lucrează pe aeroportul internațional Keflavik – cel mai mare din Islanda – este să împiedice pătrunderea sau ieșirea din Islanda a infractorilor verificându-le pașapoartele.

„Face o treabă extraordinară. A venit la noi cam acum un an, învaţă foarte repede, este şi foarte populară în rândul angajaţilor care o plac foarte mult. E prima dată când avem o româncă să lucreze aici la noi în aeroport, la poliţia de frontieră”, a spus despre conaționala noastră Hauker Örn Johannesson, manager resurse umane Poliţia de Frontieră islandeză.

Mirabela Blaga la ghișeul de verificare a pașapoartelor de pe aeroportul Keflavik din Islanda. Foto: stirileprotv.ro

„Trebuie să fii atent începând de la comportament, dar în acelaşi timp să nu fii nici prea exagerat prin a decide profilul persoanei. Am avut un caz în care respectivul încerca să pretindă a fi italian, eu cunoscând, descurcându-mă câteva cuvinte, am încercat să-l întreb pentru că mi-am dat seama. L-am întrebat câteva întrebări pe italiană şi nu a putut să-mi răspundă şi de-acolo a intervenit alt control mai detaliat şi s-a dovedit a fi altă naţie, care încerca să ajungă în Canada”, relatează Mirabela despre munca ei.

Partea preferată din această meserie pentru conaționala noastră este însă alta: reacția românilor atunci când le pune întrebări pe limba lor.

„Rămân surprinşi, foarte surprinşi, mulţi se sperie… aaaa, o româncă, da…”

De curând, Mirabela a înființat și o asociație pentru românii care trăiesc pe insula din Oceanul Atlantic, mai precizează sursa citată.

DISTRIBUIE