luni, 15 aprilie 2024
Informația fără granițe


Mister în cazul morții unui român în străinătate. Rudele nu au informații despre cauza decesului

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Prima pagină Știri - miercuri, 3 aprilie 2024 Etichete: , , , ,

Ion Dafina, un bărbat de 35 de ani originar din Sibiu, a decedat în Franța la mijlocul lunii februarie, lăsând în urma sa multe întrebări fără răspuns și o familie îndurerată care s-a confruntat cu obstacole birocratice considerabile în încercarea de a-i repatria trupul neînsuflețit.

Deși decesul a survenit la data de 16 februarie, sora lui, Veronica Dafina, a fost informată despre tragicul eveniment abia pe 5 martie.

Autoritățile franceze au preluat cazul și au demarat o investigație amănunțită pentru a elucida circumstanțele decesului, iar trupul lui Ion a fost dus la Institutul Medico-Legal pentru efectuarea autopsiei.

Între timp, familia a rămas într-o stare de incertitudine, fără informații concrete despre cauza decesului. „Nici acum nu știm de ce a murit”, a transmis sora bărbatului, conform publicației Ora de Sibiu.

Veronica Dafina a povestit cum, încă de la aflarea veștii, a întâmpinat dificultăți majore în comunicarea cu autoritățile franceze și române, nereușind să obțină detalii despre cauza morții sau despre procedurile necesare repatrierii:

„Fratele meu a murit în 16 februarie în Franța. Eu am fost anunțată că e mort abia în data de 5 martie. Autoritățile franceze nu au vrut să elibereze trupul acestuia de la sediul IML pentru repatriere.

Consulatul Român a luat legătura cu jandarmeria franceză, dar jandarmii au refuzat orice fel de colaborare cu consulatul. I-am întrebat zilnic de ce a murit, ce s-a întâmplat cu el, dacă a fost omorât și de ce nu îl pot lua acasă.

Consulatul mi-a răspuns că ei știu doar că e mort, la un moment dat nu se știa nici dacă e el sau nu, că eu nu am avut cum să îl recunosc. Cât poate să dureze o anchetă? Și, în plus, dacă durează atât, înseamnă că l-a omorât cineva? Sau de ce am așteptat atât să îl luăm acasă?”, a spus Veronica Dafina.

După mai bine de o lună de așteptare, autoritățile franceze au acordat în cele din urmă permisiunea pentru repatrierea trupului lui Ion. Acesta urmează să fie adus înapoi în România la sfârșitul acestei săptămâni, deși motivele exacte ale decesului încă nu au fost comunicate familiei.

Sora lui și-a exprimat speranța ca, odată cu repatrierea, să primească și documentația necesară care să lămurească circumstanțele în care fratele ei și-a pierdut viața.

„Am primit acordul procuraturii de repatriere, la finalul săptămânii ar trebui să fie acasă. Nu am aflat nici acum de ce a murit, fiindcă jandarmeria de acolo nu vrea să comunice cu noi, cu consulatul, deci nu știm absolut nimic. Sper totuși să fie însoțit de documentație și să putem afla cauza decesului.

Jandarmeria mi-a cerut ca eu să mă deplasez la sediul lor ca să ridic cei 2 euro și 70 de cenți pe care îi avea fratele meu asupra lui. Într-un final am convenit că va ridica firma de repatrieri acei bani și alte bunuri ale lui, fiindcă are împuternicire să facă asta. Autoritățile franceze ne-au tratat în tot acest timp cu o reticență de nedescris”, a spus femeia.

Tragedia lui Ion Dafina este agravată de faptul că acesta a plecat în Franța anul trecut, în ciuda încercărilor familiei de a-l convinge să rămână acasă, dată fiind starea sa de sănătate precară marcată de diagnosticul de schizofrenie:

„Anul trecut a venit seara acasă și mi-a zis că pleacă în Franța. Și a plecat. Cine l-a putut opri? Era bolnav, avea schizofrenie, așa că am cerut ajutorul celor de la consulat ca să îl aducem acasă atunci. Nu s-a putut face asta. Acum îl aducem mort”, a mai spus sora bărbatului.

DISTRIBUIE