joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Moarte tragică pentru o româncă din străinătate, ucisă de logodnicul ei la numai 30 de ani

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Fără categorie Știri - luni, 14 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Ioana Mihaela Păcală, o româncă în vârstă de 30 de ani, stabilită de trei ani în Irlanda, a fost ucisă sâmbătă, 12 noiembrie, în apartamentul său din orașul Ratoah (comitatul Meath) de logodnicul său de aceeași naționalitate, Andrei Dobra de 33 de ani, informează Independent.ie.

În timp ce surorile sale aflate în Oradea (județul Bihor) îi aduceau Ioanei omagii pe rețelele de socializare, logodnicul său era audiat de judecătorul Miriam Walsh în dimineața zilei de luni, 14 noiembrie, la Tribunalul din Trim, potrivit Independent.

Cadavrul tinerei românce a fost descoperit sâmbătă seara în locuința sa din complexul de apartamente Riverwalk Court. Serviciile de urgență irlandeze au fost alertate imediat după ce Dobra a contactat o prietenă a victimei, Roxana, care a tras semnalul de alarmă.

Aceasta a povestit presei irlandeze, precum și pe pagina ei de Facebook că Andrei Dobra i-ar fi spus la telefon „cred că am omorât-o”, însă acesta părea că n-ar fi fost conștient, ci că i s-ar fi părut doar „un vis” care, din nefericire, s-a dovedit a fi cruda realitate.

Când primii membri ai echipelor de intervenție au sosit la fața locului, puțin după ora 18:00, trupul Ioanei era deja fără viață în patul din dormitor, în apartament aflându-se și logodnicul său confuz și șocat.

Acesta a fost arestat și adus ulterior la secția de poliție Ashbourne în legătură cu presupusa crimă. Potrivit Gardai (poliția irlandeză), Dobra nu a intrat până la acea dată în atenția polițiștilor pentru infracțiuni violente.

Moarte tragică pentru o româncă din Irlanda, ucisă de logodnicul ei la numai 30 de ani. Sursa foto: Independent.ie

Născută în Oradea, Ioana abia își sărbătorise luna trecută cea de-a 30-a aniversare, fericită că reușise să se mute împreună cu logodnicul său, cu care avea o relație de trei ani, într-unul din apartamentele complexului Riverwalk Court.

Familia și toți cei dragi i-au adus omagii victimei, în același timp exprimându-și consternarea față de oribila crimă comisă de logodnicul care, la rândul său, era născut tot în Oradea.

Una dintre surori, Estera Tocoian, a scris online: „Drum lin spre cer, sora mea frumoasă, ai lăsat o durere imensă”. Cealaltă soră, Lidia Emanuela a scris: „Dumnezeu să te odihnească sufletul meu bun, te voi iubi până la ultima suflare. Ne-ai lăsat un gol și o durere foarte mare în suflet”.

Un prieten al Ioanei a mărturisit: „Nu-mi vine să cred că nu mai ești printre noi, sunt fără cuvinte… Nu te voi uita niciodată”.

O altă tânără care o cunoștea bine pe Ioana și-a exprimat furia față de moartea ei, spunând că nu există „nicio scuză” pentru ceea ce s-a întâmplat.

Locul crimei a rămas sigilat și a doua zi după desoperirea cadavrului, timp în care criminaliștii irlandezi au continuat să efectueze o examinare amănunțită a apartamentului.

O echipă operativă a fost înființată ulterior la secția de poliție Ashbourne și a fost numit un anchetator șef pentru a supraveghea investigațiile privind moartea tinerei românce.

Abia duminică, în jurul prânzului, trupul neînsuflețit al Ioanei a fost scos din apartament și dus la morga orașului Whitehall, unde medicul legist, Dr. Margot Bolster, a efectuat un examen post mortem.

Un purtător de cuvânt al Gardai a declarat: „Polițiștii care investighează moartea Ioanei Mihaela Păcală, în vârstă de 30 de ani, într-un apartament din Ratoath, Co.Meath, sâmbătă, 12 noiembrie 2022, au pus sub acuzare un bărbat în vârstă de 30 de ani. Investigațiile sunt în curs de desfășurare”.

Consilierul independent din orașul Ratoath, Gillian Toole, a declarat că oamenii au putut fi văzuți „clătinând din cap” cu neîncredere, atunci când vestea despre moartea româncei s-a răspândit, imediat după slujba de duminică dimineața.

Ea a precizat că există un sentiment de „șoc și tristețe”, dar și de „frustrare și furie” la pierderea fără sens a unei vieți omenești. „Trebuie să începem să dăm de capăt cauzelor pentru care se întâmplă asemenea lucruri și să punem în aplicare măsuri pentru a împiedica aceste tragedii să se întâmple”, a spus Toole.

„Lucrul permanent pe care îl întreabă oamenii este: ’de ce?’. Dar cred că trebuie să începem să ne întrebăm ’de ce’ cu intenția serioasă de a rezolva cu adevărat ’de ce’. Ce se întâmplă greșit este că viețile tinerilor se sfârșesc prematur. Că potențialul oamenilor se oprește brusc”, a conchis ea.

Reținut încă de sâmbătă seară, Dobra a fost pus oficial sub acuzare pentru omor după audierile de luni, pe parcursul cărora n-ar fi spus absolut niciun cuvânt în urma acuzațiilor care i-au fost aduse.

Totuși, unul dintre polițiștii care se ocupă de caz ar fi declarat că Dobra le-a spus anchetatorilor chiar în seara în care a fost arestat: „Îmi pare rău. Nu ar fi trebuit să se întâmple”.

Avocatul apărării a cerut ca clientul său să fie evaluat psihiatric, iar judecătorul Walsh a acceptat această solicitare. În plus, avocatul a cerut un translator pentru suspect, justificând că deși locuiește de șapte ani în Irlanda și vorbește bine engleza, ar fi indicat să beneficieze de ajutorul unui translator, dată fiind gravitatea acuzațiilor.

De asemenea, avocatul apărării a declarat în fața instanței că clientul său are „anumite răni care ar putea indica faptul că a încercat să-și ia viața”. Procesul continuă.