joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Muncitor român mort în Spania din cauza căldurii. Lucra într-un atelier unde temperatura ajungea chiar și la 46 de grade

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 19 iulie 2022 Etichete: , , , , ,

Nicolae Dorel Roncea, un român în vârstă de 58 de ani și de profesie mecanic auto a făcut stop cardiac în seara zilei de vineri, 15 iulie 2022, datorită unei hipertermii care i-a afectat organismul în timp ce lucra într-un atelier de reparații auto din orașul spaniol Móstoles (comunitatea autonomă Madrid). Transportat de urgență la spitalul din localitate, acesta a decedat a doua zi, informează publicația Siglo XXI.

Evenimentul nedorit s-a produs în jurul orei 20:00, pe strada Moraleja de Enmedio, într-o firmă de reparații și inspecție auto. Conaționalul nostru a început să se simtă rău și nu mai putea vorbi coerent, bâlbâindu-se.

A încercat să se așeze pe un scaun, dar s-a prăbușit. Imediat, colegii săi au intervenit pentru a-i oferi primul ajutor și au anunțat imediat Serviciile de Urgență 112, potrivit purtătorului de cuvânt al UGT (Uniunea Generală a Muncitorilor) Madrid.

La fața locului a sosit mai întâi poliția municipală din Móstoles, care a folosit un defibrilator în speranța că românul care avea convulsii își va reveni. Câteva minute mai târziu au sosit paramedicii de la Summa 112, care au constatat că temperatura corpului său era de 42,9 °C.

Ulterior, l-au stabilizat, i-au scăzut temperatura și au efectuat asupra sa manevre de resuscitare cardiopulmonară timp de multe minute, transferându-l în stare critică la Spitalul Universitar din Móstoles, unde a decedat sâmbătă, 16 iulie 2022, la ora 2:30.

Potrivit aceleiași surse sindicale, în atelierul în care lucra, temperaturile au ajuns la 46 °C. Incinta respectivă este închisă și nu avea aer condiționat decât în zona birourilor. UGT denunță că atelierul de reparații are acoperișuri din tablă și nu avea ventilație. După moartea românului, compania a distribuit ventilatoare pentru a încerca să scadă temperatura ambiantă.

În așteptarea autopsiei, purtătorul de cuvânt al al UGT Madrid, José Luis Hinojosa, a precizat faptul că firma pentru care lucra Roncea nu respecta planul de riscuri ocupaționale. În consecință UGT a comunicat ce s-a întâmplat Inspectoratului Muncii și Institutului Regional de Sănătate a Muncii. Delegații sindicali s-au întrunit pentru a lua măsuri pentru prevenirea acestor evenimente.