joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Muncitor român, tată a doi copii, mort în Spania după o explozie la o stație de biodiesel

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 27 mai 2022 Etichete: , , , , ,

Explozia unui rezervor aparținând companiei „Iniciativas Bioenergaticas”, care administrează o fabrică de biocombustibil în zona industrială El Recuenco din localitatea spaniolă Calahorra (comunitatea autonomă La Rioja), a provocat joi, 26 mai, decesul a doi muncitori în vârstă de 32 și respectiv 40 de ani, cel mai tânăr fiind din provincie și celălalt de naționalitate română, informează El Pais.

Victimele sunt doi sudori subcontractați de compania „Iniciativas Bioenergaticas” de la o firmă locală. Cel mai tânăr dintre decedați se numește Alvaro Alegria și este originar din Munilla, localitate care a decretat trei zile de doliu. Celălalt decedat este un muncitor român rezident în Calahorra. De loc din localitatea Ungureni, din județul Maramureș, românul se numea Ioan Buda, era căsătorit și împreună cu soția și cei doi copii trăiau de mai mulți ani în Spania, informează Observator. „Acești doi operatori, care nu sunt de la firmă, ci de la un subcontractant, făceau sudură și au zburat scântei”, au afirmat surse din poliție.

Ceilalți 22 de angajați care se aflau la momentul respectiv în fabrică au fost evacuați și doar o persoană a fost transferată la Spitalul Calahorra, care ulterior a fost externată. Aproximativ 20 de persoane au fost tratate pentru inhalare de fum și stări de panică, dar fără niciun fel de consecințe.

Deflagrația, ale cărei motive sunt încă necunoscute, a afectat mai multe rezervoare din zonă, ucigându-i aproape instantaneu pe cei doi sudori. Din nefericire, ambii muncitori s-ar fi aflat exact în zona în care s-a produs explozia.

În acea zonă există patru rezervoare de aproximativ 400 de metri cubi fiecare, dintre care două conţineau biodiesel şi celelalte două ţiţei, care este folosit în procesul industrial de producere a biocombustibilului.

Coloana de fum gros provocată de incendiu era perfect vizibilă din locuri aflate la câțiva kilometri distanță, precum Alfaro sau Aldeanueva de Ebro.

Totuși, fumul nu a ajuns în zona urbană a orașului Calahorra sau în alte localități învecinate, așa că, deocamdată, nu amenință cu efecte nocive asupra sănătății locuitorilor din vecinătate.

Responsabilii operațiunii de stingere a incendiului au fost mereu la curent cu direcția și viteza vântului, în cazul în care ar fi trebuit luate măsuri preventive în fața acestui nor toxic.

Din acest motiv, inițial s-a avut în vedere un plan de urgență care presupunea solicitarea ca populația aflată în situație de risc – copii, vârstnici, bolnavi și gravide – să rămână în locuințele proprii din Calahorra, ceea ce nu a fost nevoie.

Se pare că unul dintre cele patru rezervoare a explodat și le-a afectat și pe celelalte trei, astfel încât serviciile de pompieri lucrează și acum pentru a stinge incendiul în care arde produsul scurs din rezervoare, adică un amestec de biomotorină și țiței.

Riscul nu a fost doar pentru zona respectivă, deoarece a fost necesară monitorizarea a două depozite din apropiere, dar nu adiacente, care conțin aproximativ 1.800 de metri cubi de metanol și alți 400 de metri cubi de metilat.

Aceste substanțe au caracteristici inflamabile, motiv pentru care progresia radiațiilor termice către aceste depozite a fost stabilizată cu monitoare fixe care răcesc temperatura în zona respectivă.

Incendiul a izbucnit la ora 12:55 și a forțat evacuarea zonelor industriale El Recuenco și Tejerias, precum și evacuarea a aproximativ 250 de copii din Zaragoza și Calahorra care, în acel moment, se aflau într-o excursie în parcul natural „Tierra Rapaz”.

Acest parc este un loc de observare și studiu despre păsări, frecvent vizitat de copii, aflat la o jumătate de kilometru distanță de la locul accidentului. Luis Lezana, managerul parcului povestește: „A fost o explozie foarte puternică, impresionantă, cu erupții extraordinare”, dar copiii nu au avut probleme.

La locul incendiului încă mai lucrează aproape o sută de oameni, inclusiv pompieri din La Rioja, Navarra și Alava; serviciile de urgență, agenții Gărzii Civile specializați în risc chimic, Protecția Civilă și Poliția Locală din Calahorra, oraș cu aproximativ 24.500 de locuitori, situat la aproximativ 50 de kilometri de Logrono.

Pompierii vor continua și pe parcursul următoarelor ore cu lucrările de răcire a zonelor de risc și stingerea incendiului, în timp ce raza de siguranţă va fi redusă pe măsură ce căldura degajată de foc va scădea în intensitate.

Alex Dorado, purtătorul de cuvânt al Guvernului din La Rioja a indicat că „este prea devreme pentru a stabili cauzele exploziei”, ceea ce a provocat o mare consternare în Calahorra și, în mod special, în rândul celor 25 de muncitori ai fabricii.

Președintele Guvernului din La Rioja, Andreu Concha, a subliniat că identificarea persoanelor decedate și cauzele accidentului „sunt în curs de cercetare”, dar nu a precizat dacă uzina fusese denunțată pentru diferite nereguli.

„Colectăm informații, dar ceea ce trebuie să fie clar este că guvernul regional efectuează inspecțiile corespunzătoare în toate companiile. Putem fi liniștiți în privința asta”, a spus Concha.

În schimb, organizația „Ecologiști în Acțiune” din La Rioja a afirmat într-o notificare faptul că, în ultimul deceniu, a denunțat conducerea acestei companii în fața administrației locale.

De asemenea, a menționat că Guvernul din La Rioja, în 2014, a intocmit un dosar de sancționare pentru „gestionarea defectuoasă a deșeurilor toxice pe care le-a generat fabrica respectivă”.

Explozia de la această instalație din Calahorra are un precedent similar la o fabrică de biodiesel a companiei Biocom Energia din Algemesi (Valencia), care a provocat o altă explozie, pe 6 februarie 2016, în urma căreia doi oameni au decedat și o a treia persoană a fost rănită foarte grav.

În afara autorităților locale, președintele Guvernului, Pedro Sanchez, precum și liderul Partidului Popular, Alberto Nunez Feijoo, și-au exprimat și ei îngrijorarea cu privire la accidentul care a avut loc în orașul Rioja.

Sanchez l-a contactat pe primarul orașului Calahorra, Elisa Garrido, care i-a mulțumit ulterior printr-o postare pe Twitter pentru interesul manifestat.