joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Muncitor român ucis în Spania. Doi conaționali sunt acuzați de crimă

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 16 martie 2022 Etichete: , , , , ,

După mai bine de doi ani de la comiterea faptei, încă mai sunt întrebări fără răspuns în cazul lui Cristinel N., muncitorul sezonier român, în vârstă de 41 de ani, ucis în localitatea spaniolă Frailes (Andaluzia) la 1 ianuarie 2020. Experții criminaliști au confirmat marți, 15 martie 2022, că acesta a murit în urma unui șoc hipovolemic, proces în care „există o afectare generală a tuturor organelor”.

Constatarea experților a fost subliniată în a doua zi a procesului de la Tribunalul Provincial din Jaen, în care cei doi inculpați, Sebastian și Laurențiu, au pledat nevinovați și au incriminat o a treia persoană, precizează Lacontradejaén.

„Părea că l-au ucis nu o dată, ci de 70 de ori”, și-a amintit cu groază un medic care era de gardă în acea zi și care făcea naveta la Frailes din localitatea Alcala la Real. De îndată ce a apropiat fonendoscopul (instrument de ascultat zgomotele cardiace) de trupul victimei, medicul a certificat faptul că trupul lui Cristinel era neînsuflețit. „Era evident că era mort. Erau vânătăi peste tot”, a spus medicul.

Experții criminaliști au subliniat că au existat leziuni „ liniare” și au evidențiat rana de la capul victimei, o leziune deschisă de 10-12 centimetri, care a fost amintită și de agenții Gărzii Civile care au depus mărturie în calitate de martori.

Victima avea fracturi la maxilar, la nas și un ochi aproape înfundat, precum și o hemoragie la una din urechi. „Toate leziunile au fost cauzate cu persoana în viață”, au reiterat experții, și le-au calificat drept „consecvente” și foarte aproape de momentul decesului. În plus, cadavrul avea fragmente de sticlă înfipte în spate și mâini.

Studiul criminalistic a stabilit că victima consumase „o cantitate mare de alcool” în ziua morții, dar legiștii au precizat, la întrebarea juriului, că decesul nu a fost o consecință a alcoolului ingerat.

Unul dintre numele proprii ale cazului iese în evidență în acest moment prin absența sa fizică în cele două zile de proces. Acesta este Emanuel, tot de naționalitate română, un bărbat care a împărțit locuința cu victima și cu fratele său vitreg, Sebastian.

Inculpații au dezvăluit derularea evenimentelor. Potrivit versiunii unuia dintre ei, victima i-a pus un cuțit la gât și, pentru a se apăra, l-a imobilizat și l-a lovit cu pumnul iar cuțitul a a ajuns în celălalt. Potrivit poveștii presupușilor făptuitori, aceștia au părăsit locuința în acel moment.

Conform aceleiași versiuni, Emanuel i-ar fi localizat ulterior pentru a le spune că Cristinel a murit. Momentan, Emanuel lucrează în România ca cioban și nu există nicio certitudine că va apărea prea curând în instanță.

Agenții Gărzii Civile au ratificat rapoartele și au atras atenția asupra haosului care domnea în casa unde s-a petrecut crima, situată pe strada Carboneras de Frailes.

Primii doi agenți care au ajuns pe strada Carboneras au aflat de la cei care sunt acum acuzați de moartea lui Cristinel că lupta a izbucnit atunci când el i-a trimis să cumpere bere și țigări din stradă și ei au făcut gesturi „cu pumnii”, pentru a povesti agenților Gărzii Civile lupta într-un limbaj non-verbal. De acolo, agenții i-au reținut pe inculpați, care la momentul respectiv erau „conștienți și calmi”.

Gabriela N., sora defunctului, a izbucnit în lacrimi în mai multe rânduri în timpul procesului, mai ales când au fost amintite imagini legate de starea cadavrului. „Fratele meu a fost foarte fericit în Frailes, era ca a doua lui casă”, a mărturisit ea. Cristinel a fost un muncitor sezonier cunoscut în Sierra Sur de Jaen. Frecventa barurile, dar vizitele lui erau de obicei sporadice.

Investigațiile Forțelor de Securitate au scos la iveală că cei implicați au băut într-un bar din Frailes până la aproximativ ora 18:00. Apelul la 112, pentru a anunța bătaia care a avut loc, a fost înregistrat mai mult sau mai puțin în jurul orei 19.00.

Procesul a continuat miercuri, 16 martie, la ora 09:30, cu reproducerea versiunilor a trei martori. Potrivit avocatului apărării, unul dintre inculpați și-ar fi schimbat versiunea.