joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Muncitori români exploatați în Marea Britanie de proprii conaționali. O întreagă familie a ajuns în fața judecătorului

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Fără categorie Știri - marți, 12 aprilie 2022 Etichete: , , , ,

În urma unui proces de 16 săptămâni derulat la Southwark Crown Court din Londra, o întreagă familie de români a fost condamnată luni, 11 aprilie, pentru conspirație privind aranjarea și facilitarea călătoriei unor persoane din România în Marea Britanie, în vederea exploatării acestora cu scopul de a dobândi foloase necuvenite. Conform Daily Mail, este vorba de Vasile Drăgoi, 62 de ani, împreună cu fiii săi, Ion Drăgoi, 26 de ani, Marian Podianu, 44 de ani și Florinel Drăgoi, 34 de ani, precum și soția lui Ion, Alexandra Ciocodan.

Nu mai puțin de 26 de muncitori au fost ținuți ca sclavii într-o singură locuință de către membrii familiei Drăgoi, care acum riscă închisoarea, după ce au ademenit mai mulți conaționali să vină în Marea Britanie, cu promisiunea de a lucra în construcții, cu salarii mari, hrană și cazare gratuită.

Victimelor li se promitea că vor câștiga 50 de lire sterline pe zi, dar erau înghesuite într-un imobil din mahalalele din estul Londrei și erau plătite cu mult mai puțin decât era prevăzut de legea britanică. Afacerea era dirijată de „big boss”, nimeni altul decât Vasile Drăgoi, liderul familiei infracționale, care reținea cea mai mare parte din salariul fiecărui conațional angajat, prezentându-i diferite facturi false.

Mai mult, victimelor le erau reținute și actele de identitate, iar cei care aveau curajul să conteste acest abuz erau amenințați de Vasile și fiii săi. Pentru a ascunde numărul real de persoane care locuiau în imobil, în timpul inspecțiilor consiliului local, paturile supraetajate erau ascunse în mansardă, potrivit rechizitoriului auzit în instanță.

Procurorii au confirmat că această cazare inumană a inclus până la 26 de persoane într-o singură locuință. Procurorul Iam McLoughlin a declarat instanței că Vasile era capul familiei și conducea „afacerea” infracțională. El a spus: „Declarațiile martorilor se referă la el ca la marele șef și era cunoscut gustul acestuia de a da ordine altora din cadrul grupului.” „Din dovezi reiese că el a avut un rol determinant în recrutarea de persoane și a aranjat călătorii din România în Marea Britanie”.

Potrivit procurorului, familia conducea o întreagă rețea de activități în construcții, cu o singură firmă care a generat profituri de 675.000 de lire sterline între 2016 și 2018.
McLoughlin a adăugat: „Puteți vedea că există o creștere uriașă a veniturilor, din momentul în care Procuratura Coroanei pretinde că ei s-au implicat în infracționalitate”, a spus McLoughlin.

„Acest lucru nu a fost ceva ad-hoc. A existat o recrutare sistematică de muncitori din România, călătorii aranjate, locuințe pentru victime. Victimele au fost găzduite în proprietăți de pe străzile Dickens Road, Forest Gate și pe Ladysmith Avenue și Mitcham Road din zona East Ham, situată în estul Londrei.”

Judecătorul Michael Hopmeier a declarat în instanță: „Vă spun ce înseamnă caracteristica agravantă din punctul meu de vedere, este faptul că o făceau propriilor compatrioți. Poate că asta se datorează faptului că le este mai ușor, pentru că ei cunosc cultura și vorbesc aceeași limbă. În plus, ei erau într-o poziție de avantaj, deoarece știau cum funcționează lucrurile în Anglia”.

El a conchis: „Acestea au fost victime, oameni care au fost exploatați pentru bani. I-am văzut, i-am auzit. Totul a fost planificat, a fost executat și ar fi continuat dacă nu ar fi fost întrerupt la timp”.

Vasile Drăgoi, rezident în Derbyshire; Marian Podianu, în Upton Park Road (East Ham); Florinel Dragoi, tot în East Ham; Ion Dragoi și soția sa Alexandra Ciocodan, tot în East Ham, au fost toți condamnați pentru conspirație pentru aranjarea sau facilitarea deplasării terțelor persoane în vederea exploatării acestora în perioada 1 ianuarie 2017 – 20 octombrie 2017.

De asemenea, inculpații au fost condamnați pentru conspirație în vederea dobândirii bunurilor obținute prin infracțiune, în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2017.
Paul Goddard, magistrat de la Procuratura Coroanei, a declarat: „Acești indivizi și-au folosit poziția pentru a prăda și a exploata mulți lucrători vulnerabili din punct de vedere economic, care nu li s-au putut opune. Ei au beneficiat de munca asiduă a victimelor lor în domeniul construcțiilor, promițându-le oferte bun , pentru a-i atrage în Marea Britanie, înainte de a renunța la acele promisiuni și de a păstra majoritatea banilor din salarii pentru ei înșiși.”

„Exploatarea modernă a adulților prin sclavie este odioasă și Procuratura Coroanei va continua să lucreze cu partenerii noștri de aplicare a legii pentru a se asigura că vinovații sunt aduși în fața justiției”.