joi, 5 decembrie 2024
Informația fără granițe


Muncitori români exploatați în Spania de doi conaționali care îi numeau „leneși, nenorociți și porci”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Fără categorie - luni, 23 mai 2022 Etichete: , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Vasile P. și soția lui Sorina, împreună cu cei doi fii ai lor, Ionuț și Alexandru, toți de naționalitate română, riscă 80 de ani de închisoare (20 pentru fiecare) pentru exploatarea prin muncă a unor conaționali aflați în risc de eșuare socială, unii dintre ei diagnosticați chiar cu dizabilități mintale, informează Diario de Sevilla.

La sosirea lor în Spania, aceștia au fost sechestrați în provincia Zamora (comunitatea autonomă Castilia și Leon), unde erau plătiți între 10 și 15 euro pe săptămână ca salariu pentru munca prestată în agricultură, conform acuzației Parchetului din Sevilla.

- Continuarea după publicitate -

Muncitorii români au plecat din România cu promisiunea unor oferte de muncă extrem de prospere încă din februarie 2020, dar s-au trezit într-un adevărat coșmar în localitatea spaniolă Coreses (Zamora), cazați într-un apartament fără curent electric sau apă și fără să primească un salariu corect pentru munca depusă.

Nu mai puțin de 10 persoane, printre care o femeie care nu putea citi sau scrie, un tânăr cu retard mintal moderat, o tânără cu retard mintal care era însărcinată; toți l-au întâlnit pe conaționalul lor Vasile P. care s-a oferit să le îmbunătățească condițiile de viață dacă mergeau cu el la Sevilla, pentru a lucra în agricultură pe un salariu mai bun.

Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, toate promisiunile de prosperitate s-au dovedit a fi false. Vasile și cei doi fii ai săi, care sunt și ei inculpați, i-au dus pe muncitori în localitatea Sanlucar la Mayor (provincia Sevilla), unde erau cazați într-o singură cameră cu numai cinci saltele întinse pe podea și o fereastră fără geam dar cu un grilaj, „fără lumină sau apă și în condiții precare de igienă”, potrivit Parchetului.

- Continuarea după publicitate -

În plus, Vasile le-a cerut documentele personale cu scopul de „a procesa actele și a le regulariza situația profesională”. Această manipulare a cauzat fiecăruia dintre muncitori o datorie în valoare de 530 de euro la Vasile, când, în realitate, inculpatul nu a făcut nicio procedură în acest sens.

În rechizitoriul său, procurorul precizează că inculpatul le-a luat și cardurile de pe telefoanele mobile. Ziua de lucru începea de la opt dimineața și dura până la 17:00 sau 18:00, „cu doar o scurtă pauză pentru a mânca un sandviș”.

Mai mult, muncitorii și-au asumat o datorie suplimentară de 5 euro fiecare, ce însemna plata transportului pe câmpurile unde lucrau. De asemenea, cheltuielile de reparații ale vehiculelor folosite pentru același transport erau atribuite muncitorilor.

Potrivit procurorului, după ce ajungeau la fermele agricole, Vasile era cel care stabilea ordinele de lucru, după ce discuta cu administratorii fermelor. Soția sa, Sorina, împreună cu fiii săi Ionuț si Alexandru, l-au ajutat în activitatea de control și supraveghere a victimelor.

„Li se părea normal ca ei să strige la muncitori, apostrofându-i că sunt leneși, nenorociți, porci, etc. ”, se arată în rechizitoriu. Victimele primeau maximum 10 sau 15 euro pe săptămână, bani cu care trebuiau să-și plătească mâncarea, așa că uneori erau nevoiți să caute resturi prin tomberoane, așa că era imposibil să economisească bani ca să se poată întoarce în țară, ținând cont că datoria la Vasile creștea mereu.

- Continuarea după publicitate -

Rechizitoriul procurorului indică faptul că soția lui Vasile, Sorina, se ocupa de intendența casnică. Așa că muncitorii trebuiau să ceară permisiunea de a folosi baia sau bucătăria. În decembrie 2020, muncitorii au fost mutați în două clădiri, locații unde poliția a făcut două descinderi și percheziții, iar victimele au fost eliberate.

Parchetul solicită minim 11 ani de închisoare pentru fiecare inculpat, pentru infracțiuni de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă, deși acuzații nu vor executa mai mult de 20 de ani în cazul în care instanța este de acord cu cererea, deoarece se va aplica limita maximă de executare efectivă a pedepsei.

De asemenea, se solicită interzicerea inculpaților de a se apropia la mai puțin de 300 de metri de victime timp de 15 ani. Procesul este programat pentru 23 și 26 mai în cea de-a treia secțiune a Tribunalului din Sevilla.