vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Muncitori români exploatați pe șantierele din străinătate. 12 persoane au fost arestate

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 11 noiembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Nu mai puțin de 12 persoane au fost arestate în urma anchetei poliției federale din Bruxelles privind dumpingul social în sectorul construcțiilor. Printre ele se numără și doi italieni care sunt suspectați că au înființat o organizație dedicată exploatării muncii, detașării ilegale transnaționale a muncitorilor și spălării banilor.

O rețea de companii din mai multe țări europene ar fi adus numeroși muncitori români pe șantierele din Belgia și Luxemburg, acolo unde un număr de 20 de subcontractanți locali i-au obligat să lucreze în condiții inumane, se specifică într-un comunicat Europol.

De exemplu, nu au fost respectate condițiile privind programul de lucru, un salariu minim și concediile plătite. Muncitorii români au fost supuși unor schimburi de lucru istovitoare, prost plătite și obligați să doarmă în depozitele industriale unde își desfășurau activitatea.

În Italia, Garda Financiară din Treviso a arestat pentru înșelăciune două persoane cu domiciliul în provincie, a investigat alte trei, a pus sub sechestru 21 de companii și resurse financiare în valoare de 10 milioane de euro. Anchetatorii, coordonați de Parchetul din Veneția, au verificat și provinciile Padova și Brescia. Cei doi italieni din Treviso sunt suspectați, în special de autoritățile belgiene, că au înființat firme în Italia, Croația, România și Slovacia fără ca acestea să efectueze operațiuni reale.

Coordonată de Europol, întreaga operațiune a implicat în plus și anchetatori din Spania, România și Slovacia. „Companiile care i-au recrutat inițial în Italia, Slovacia și România s-au dovedit a nu avea activități acolo, iar victimele nu lucraseră niciodată pentru acele companii”, precizează agenția europeană de poliție Europol pe site-ul propriu. „Prejudiciul s-ar ridica la 20 de milioane de euro, fără eventualele pierderi de TVA”, continuă Europol.

Au fost percheziționate în total 34 de locații, 22 în Belgia, 10 în Italia și două în Luxemburg. Au fost confiscate și numeroase bunuri. Acestea includ 32 de mașini de lux, imobile, banii din 350 de conturi bancare și 400.000 de euro în numerar. Bunurile totalizează o sumă de minim 3,5 milioane de euro. De asemenea, 10,6 milioane de euro au fost  blocați în 16 conturi bancare din Italia.

DISTRIBUIE