joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Muncitori români în Germania: campanie de informare cu privire la drepturile, sănătatea și siguranța la locul de muncă

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 25 martie 2022 Etichete: , , ,

O echipă mixtă, formată din angajați de la IG BAU (sindicatul principal care activează în domeniul construcțiilor în Germania), PECO-Institut (instituție de formare în domeniul sindical, cu scopul de a consolida sustenabilitatea și participarea angajaților în sectoarele construcțiilor, agriculturii, silviculturii și curățeniei clădirilor) și „Asociația Europeană pentru Lucrătorii Migranți” (EVW) a vizitat duminică, 20 martie, mai mulți lucrători est-europeni care lucrează în construcții.

Pentru prima dată, la campania de informare inițiată de cele trei instituții au participat și membri ai IG BAU de naționalitate română, sosiți din regiunea metropolitană germană Frankfurt/Rhein-Main. Aceștia au venit special să-și informeze colegii despre drepturile lor pe șantierele germane, informează Igbau.de.

Printre altele, delegația a vizitat o mare unitate de cazare situată la periferia orașului München (Bavaria). Discuțiile s-au înfiripat rapid cu angajații din Europa de Est. A existat un interes deosebit pentru subiectele privind procedurile plății concediilor, precum și sănătatea și securitatea în muncă. Acțiune s-a dovedit de succes, deoarece au avut loc discuții prelungite cu un număr de 80 de lucrători în construcții.

La discuții a fost prezent și Marian Marcu, de la „Asociația Șoferilor de Macara de 7 Stele” din România. A existat un moment de bucurie, atunci când grupul s-a întâlnit accidental cu alți membri ai asociației, într-una din unitățile de cazare.

Acțiunea a însemnat un test pentru o campanie mai amplă care va avea loc în vara acestui an în Bavaria și în zona Frankfurt/Rhein-Main. Scopul: informarea lucrătorilor est-europeni din domeniul construcțiilor cu privire la subiecte legate de sănătatea și securitatea la locul de muncă, ocuparea forței de muncă fără documente legale (munca la negru) și plata concediilor.