vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Noi reguli în România cu privire la circulația minorilor români în străinătate, în vigoare din 20 august 2023

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din România Știri - luni, 21 august 2023 Etichete: , , , ,

De la data de 20 august a.c., Legea 247/2023, care completează Legea 248/2005 referitoare la libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate, a intrat în vigoare.

Conform noilor reglementări, minorii care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, dacă au acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali.

Acești minori pot călători în străinătate în următoarele circumstanțe:

  • Pentru a merge în vizită la rude.
  • Pentru studii sau pentru a participa la concursuri oficiale.
  • Pentru a urma un tratament medical esențial pentru viața sau sănătatea lor.

În funcție de scopul călătoriei, minorii sunt obligați să prezinte la controlul de frontieră următoarele înscrisuri:

  • Pentru vizită la rude: o declarație autentificată a părinților în original, care să precizeze acordul lor pentru călătoria minorului, destinația, durata și scopul vizitei. Se menționează că declarația în format electronic nu este acceptată, deoarece “nu poate fi verificată de către poliţiştii de frontieră prin accesarea unei baze de date legal constituită în acest sens”.
  • Pentru studii sau concursuri oficiale: o declarație autentificată a părinților, similară cu cea de mai sus, și documente care atestă participarea minorului la studii sau concursuri, emise de instituția responsabilă.
  • Pentru tratament medical: o declarație autentificată a părinților, precum și documentație medicală care confirmă necesitatea tratamentului în străinătate, avizată de autoritățile medicale române.