marți, 27 februarie 2024
Informația fără granițe


Noi restricții de la 1 august în România: mască pe stradă, activități comerciale nocturne interzise, distanțare pe plajă

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Informații utile Știri - miercuri, 29 iulie 2020 Etichete: , , ,

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat prin Hotărârea nr.37 din 28.07.2020 o serie de noi măsuri pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Printre restricțiile care vor fi impuse la nivel local începând cu 1 august, se numără și obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise.

Principalele măsuri propuse:

 • Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup. Se exceptează de la această măsură următoarele categorii de persoane:

 1. persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă
  solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută;
 2. copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
 • Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00-06.00.
 • În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
 • Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
 • Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).
  Propunerile transmise prin Hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului României.