sâmbătă, 20 aprilie 2024
Informația fără granițe


O nouă boală se extinde în Europa. „Variola maimuței” nu are tratament specific

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 20 mai 2022 Etichete: , , , ,

Câteva zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variolă a maimuţelor au fost depistate de la începutul lunii mai în Europa şi America de Nord, ceea ce ridică temeri că boala începe să se răspândească. Marea Britanie, care a raportat primele cazuri, depistate începând cu 7 mai, a ridicat miercuri seară numărul total de persoane infectate la nouă.

Până în prezent au fost descoperite trei cazuri în Italia, unul în Suedia, unul în Franța, cinci în Portugalia și opt în Spania. Alte posibile infecții cu același virus sunt investigate în țările respective.

În Italia, primul caz descoperit este al unui bărbat revenit din Insulele Canare, care s-a prezentat la urgenţe, la spitalul Spallanzani din Roma. „Tabloul clinic a fost caracteristic, iar virusul variolei maimuţei a fost identificat rapid prin tehnici moleculare şi secvenţiere genetică din probe de leziuni cutanate”, a informat spitalul. Bărbatul este în izolare, în stare generală bună, iar investigaţiile epidemiologice şi depistarea contacţilor sunt în curs de desfăşurare.

Alte două cazuri au fost identificate în Italia joi, 19 mai. „Situația este sub control, nu avem motive de alarmare”, a afirmat directorul general al Spitalului Spallanzani din Roma, Francesco Vaia, conform ANSA.

Simptomele bolii pot fi ușoare sau severe

Febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală accentuată și erupții cutanate, iar leziunile sunt dureroase și provoacă prurit. Perioada de incubație pentru variola maimuțelor este în general între 6 și 13 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile.

„Este o boală asemănătoare cu variola, dar nu are aceeaşi gravitate. Apare, de obicei, în Africa. În Europa şi în SUA a apărut în cazuri foarte rare. Nu este la fel de contagioasă ca variola, dar la persoanele cu deficienţe imune pot da şi forme mai severe de boală. Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, dureri de cap, cu dureri de muşchi, de oase şi oboseală extremă”, a declarat dr. Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la „Victor Babeș” din Timişoara.

Boala nu se transmite uşor şi poate fi prevenită prin vaccinarea împotriva variolei umane

Medicul Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, a explicat cum se transmite acest virus. „Prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate. Dar nu se transmite uşor. În schimb nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii. Prevenţia poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care şi-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii”. VIDEO aici.

Există două familii de virus a variolei maimuțelor: cea din Africa de Vest și cea din Bazinul Congo (Africa Centrală). Deși infecția cu virusul variolei maimuțelor din Africa de Vest duce uneori la boli severe, boala este de obicei autolimitată (se vindecă spontan în câteva săptămâni).

Rata mortalității pentru familia vest-africană este de aproximativ 1%, în timp ce pentru cea din Bazinul Congo poate ajunge până la 10%.

DISTRIBUIE