joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


Noul premier al României cere verificarea consulilor numiți de Guvernul Dăncilă în străinătate

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - miercuri, 6 noiembrie 2019 Etichete: , , , , , , , , ,

Premierul Ludovic Orban vrea să facă puțină curățenie printre diplomații români din străinătate încă din primele zile de guvernare, motiv pentru care i-a cerut miercuri, 6 noiembrie 2019, ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, să verifice modul în care fostul guvern Dăncilă a făcut numirile unor diplomați din străinătate în timpul mandatului său.

„Vă cer să opriți toate simulacrele de concursuri la care s-a dat drumul pe ultima sută de metri de fostul guvern. Domnul ministru de Externe vă rog să analizați cu mare atenție modul în care au fost făcute numirile pe pozițiile diplomatice de consul, consul general, să verificați dacă au fost respectate condițiile generale și să ii rechemați pe cei care nu au avut nicio legătură cu diplomația și măsurile pe care trebuie să le exercite personalul diplomatic”, a spus Orban la începutul ședinței de guvern de astăzi.

Noul premier al României face referire în special la patru consuli care se presupune că au fost numiți pe baza relațiilor personale ale Guvernului PSD și nu pe merit.

Primul dintre aceștia ar fi Nelu Vasile Barbu, numit consul general la Shanghai, în Republica Populară Chineză. Barbu a fost numit în această funcție pe data de 15 octombrie 2019 și până atunci a fost purtătorul de cuvânt al Guvernului Dăncilă.

Nelu Barbu, numit în funcția de consul la Shanghai, China

Tot recentă și la fel de suspectă se pare că este și numirea în funcția de consul la Madrid a Iuliei Schnecker, soția lui Niels Schnecker, care este colaborator la televiziunea Antena 3. Soțul Adinei se pare că are mai multe afaceri în capitala spaniolă, iar această numire i-ar avantaja într-un fel sau altul pe amândoi soți, Niels Schnecker fiind consultant economic în Spania pentru diverse firme.

Niels Schnecker și soția sa, Iulia, numită consul la Madrid

Cezara Simona Steriu, fosta soţie a deputatului Valeriu Steriu, actual purtător de cuvânt la PSD, a fost în schimb reconfirmată în funcţia de ministru consilier în Los Angeles, Statele Unite.

Cezara Simona Steriu, reconfirmată ministru consilier la Los Angeles

Nu în ultimul rând, să nu uităm despre Ioana Gheorghiaş, fiica lui Mugurel Gheorghiaş, zis „Melcul“, unul dintre foştii acţionari ai companiei TelDrum şi fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea. Ioana a fost numită în luna iunie a anului trecut în funcția de consul general, șef al Cosulatului General al României la Torino, în Republica Italiană.

Ioana Gheorghiaș, numită consul la Torino