marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


O femeie româncă avea la frontieră 242.000 euro ascunși sub haine. Banii au fost descoperiți de polițiști

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - marți, 17 decembrie 2019

Suma totală de 242.000 euro ascunsă sub haine de o femeie româncă a fost descoperită de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu. Femeia era însoțită de soțul său, un cetățean sirian, și nu a putut justifica legalitatea sumei de bani, relatează PFR.

În ziua de 4 decembrie, în jurul orei 20.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat, la volanul unui autoturism marca Volkswagen Passat înmatriculat în România, cetățeanul sirian H.A., în vârstă de 37 ani, împreună cu soția sa, cetățeanul român H.N., în vârstă de 38 de ani. Polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra autoturismului şi a pasagerilor, ocazie cu care au descoperit ascunsă pe corpul femeii suma totală de 242.000 de euro.

Cei doi soţi au declarat că banii le aparțin şi intenţionau să îi folosească pentru achiziţionarea unui apartament în orașul Istanbul din Turcia. Deoarece nu a putut fi justificată legalitatea provenienței și destinația sumei de bani, aceasta a fost ridicată de autorități în vederea continuării cercetărilor.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală.

Cu câți bani putem trece granița

Dacă suma în numerar introdusă în țară depășește 10.000 de euro sau echivalentul lor per persoană, aceasta urmează a fi declarată în scris. Potrivit Serviciului Vamal, persoana trebuie să indice în formular suma, proveniența și destinația banilor. Obligativitatea declarării sumelor ce depășesc 10.000 de euro este prevăzută și la ieșirea din țară. Banii declarați nu sunt impozitați, însă, în cazul depistării numerarului care depășește pragul valoric de 10.000 de euro, persoanele care nu au declarat vor fi sancționate contravențional sau penal, după caz, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată.

Evidența circulației transfrontaliere a numerarului reprezintă o măsură necesară pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a infracțiunilor de contrabandă.