joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


Oficial german despre noile focare de coronavirus: „Românii și bulgarii au adus virusul”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 18 iunie 2020 Etichete: , , ,

Armin Laschet, premierul landului german Renania de Nord-Westfalia, susține că românii și bulgarii sunt de vină pentru noile focare de coronavirus apărute în Germania. Afirmația oficialului german vine după ce un total de 657 de lucrători de la abatorul Tönnies din Gütersloh, unde lucrează și mulți români, au fost diagnosticați ca fiind contaminați cu coronavirus, scrie Euronews. În urma acestor diagnosticări, 7.000 de persoane care au intrat în contact cu muncitorii infectați au fost supuse măsurii de carantinare

Întrebat de jurnaliști despre relevanța focarului de coronavirus de la abatorul Tönnies în contextul măsurilor de relaxare din Germania, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet (CDU), a spus că „nu are nicio legătură (cu măsurile de relaxare – n.r.), pentru că au venit românii și bulgarii și de acolo provine virusul. Se poate întâmpla oriunde. Toate acestea nu sunt provocate de relaxarea măsurilor, ci de condițiile în care sunt cazați și în care muncesc angajații” Acest exemplu reflectă „cât de rapid” se răspândește virusul „dacă nu sunt respectate distanțele, dacă locuințele nu sunt în ordine”, a mai spus Laschet.

 

Conform celor relatate de Grupul de Comunicare Strategică, până la această dată în Germania au fost depistați în total 817 cetățeni români infectați cu coronavirus, dintre care 7 au decedat.

Răspunsul Ministerului Afacerilor Externe din România

„Cu privire la declarațiile din 17 iunie 2020 ale premierului landului federal german Renania de Nord-Vestfalia referitoare la noul focar de coronavirus identificat la abatorul din Rheda-Wiedenbrück al procesatorului de carne Tönnies, și la referirile făcute în acest context, care ar putea aduce un prejudiciu de imagine lucrătorilor români din Germania, MAE s-a autosesizat și a întreprins următoarele demersuri:

A fost contactată Ambasada Germaniei la București pentru a semnala modul în care au fost percepute aceste declarații neclare, care lăsau o marjă de interpretare în sensul că lucrătorii români și bulgari ar fi la originea acestui nou focar de coronavirus, și pentru a solicita clarificarea, inclusiv publică, a declarațiilor menționate.

Totodată, Ambasada României la Berlin a adresat o scrisoare oficială premierului landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet, prin care a fost solicitată clarificarea declarațiilor sale.

Precizăm, de asemenea, că pe fondul acestor evoluții, Ralph Brinkhaus, deputat din landul Renania de Nord-Vestfalia și președinte al grupului parlamentar CDU/CSU din Parlamentul federal german, a contactat Ambasada României la Berlin pentru a transmite că muncitorii români nu sunt considerați în vreun fel responsabili pentru izbucnirea focarului de coronavirus.”