joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Oligarhi ruși sancționați în Marea Britanie. Printre ei și Roman Abramovici, cel mai faimos magnat rus din străinătate

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 10 martie 2022 Etichete: , , , ,

Marea Britanie a blocat active în valoare de 15 miliarde de lire sterline pentru șapte oligarhi ruși. Nimeni de la Londra, persoană fizică sau companie, nu va putea face afaceri cu Roman Abramovici sau cu ceilalți șase ruși, oameni cheie din sistemul de putere al lui Vladimir Putin, informează The Guardian.

O lovitură financiară în valoare de 15 miliarde de lire sterline, aproape 18 miliarde de euro este cea adoptată de guvernul lui Boris Johnson în defavoarea a șapte oligarhi ruși, printre care și  Roman Abramovici, care și-au văzut toate bunurile confiscate și o interdicție totală impusă de Marea Britanie.

Guvernul britanic a eliberat o licență specială pentru a permite echipei de fotbal Chelsea să joace totuși în Premier League, cu scopul de a „proteja fanii loiali”. Săptămâna trecută Abramovici și-a anunțat intenția de a vinde echipa și de a aloca încasările victimelor războiului (atât ucraineni, cât și ruși), o decizie cu scopul de a se sustrage sancțiunilor care în cele din urmă l-au lovit oricum. Până acum, Abramovici, poate cel mai faimos magnat rus din străinătate, nu fusese vizat nici de Uniunea Europeană, nici de Statele Unite.

Pe lângă Abramovici, guvernul de la Londra a impus sancțiuni împotriva lui Oleg Derispaska, un magnat al energiei și aluminiului, cu un portofoliu mare de proprietăți în Regatul Unit, dar mai ales împotriva lui Igor Sechin, șeful Rosneft, compania petrolieră de stat rusă. Igor Sechin este unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin și liderul fracțiunii siloviki, „oamenii de forță” din serviciile secrete care comandă la Kremlin. Pe listă se află și Alexei Miller, șeful Gazprom, gigantul rusesc al gazelor, alături de Andrey Kostin, președintele băncii de comerț exterior, Nikolai Tokarev, președintele companiei de conducte Transneft, și Dmitri Lebedev, președintele băncii Rossiya. Pe scurt, toată elita puterii lui Putin.