sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Parlamentul European a aprobat „Certificatul UE COVID-19” și a decis dacă va fi obligatoriu sau nu

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 29 aprilie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să adopte în curând noi măsuri cu privire la circulația între acestea și la combaterea pandemiei de COVID după ce Parlamentul European a aprobat joi, 29 aprilie 2021, utilizarea unui document care să ateste vaccinarea sau testarea pentru virusul SARS-COV-2.

Potrivit unui comunicat publicat pe Facebook de europarlamentarul român Dragoș Pîslaru, documentul se va numi „Certificatul UE COVID-19” și are menirea de a permite călătoriile pentru cetățenii UE între statele membre, fără discriminări și fără a le fi impuse alte norme.

„Parlamentul European a spus „Da” Certificatului UE COVID-19 prin votul său final, votând majoritar pentru documentul care vine să simplifice deplasarea noastră pe teritoriul UE, fără discriminare. Certificatul nu este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ține loc de pașaport, prin urmare nu este o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație”, a transmis Pîslaru.

„Am spus-o și o s-o mai spun: libera circulație pe teritoriul UE este esențială pentru a reveni cât mai curând la viața în care putem plănui din nou călătorii de muncă sau de plăcere, în care ne putem revedea rudele și prietenii de departe. Pandemia a venit fără o dată de expirare, iar asta ne forțează zi de zi să ne adaptăm eficient, cu rapiditate”, a mai adăugat europarlamentarul român.

Pîslaru a făcut și câteva precizări referitoare la noul document:

  • Acesta va fi intitulat „certificat UE COVID-19” și nu „adeverință electronică verde”, așa cum avea intenția să-l numească, inițial, Comisia Europeană;
  • Documentul va putea fi emis atât în format electronic, cât și pe hârtie;
  • Cei care vor fi în posesia acestui certificat nu vor fi supuși restricțiilor de călătorie suplimentare precum carantina, autoizolarea sau testarea.

„Asta înseamnă că statele membre trebuie să își armonizeze măsurile și cadrul juridic pentru ca certificatul UE să funcționeze fără probleme în paralel cu orice inițiativă instituită de state pentru depășirea pandemiei. Adică să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson)”, a mai precizat Dragoș Pîslaru.

De asemenea, a mai relatat el, statele membre UE nu sunt obligate să accepte numai vaccinurile care sunt autorizate la nivelul uniunii și au libertatea de a accepta și alte vaccinuri împotriva COVID-19 menționate în certificat. Decizia rămâne la aprecierea fiecărui stat în parte.

În ceea ce privește datele cu caracter personal, acestea nu vor putea fi stocate în statele membre în care posesorii certificatului vor călători. Prin urmare, nu va exista o bază centrală la nivelul UE, iar celelalte reglementări vor fi în concordanță cu regulile GDPR (General Data Protection Regulation – Regulamentul General de Protecție a Datelor).

„Foarte important: așa cum menționam și în postarea anterioară pe această temă: pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu s-au vaccinat sau care nu își permit efectuarea de teste, am subliniat în textul adoptat azi că statele membre UE ar trebui să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”, a ținut să mai precizeze europarlamentarul.

Parlamentarii europeni au votat propunerea legislativă referitoare la acest certificat cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 de abțineri, se mai arată în comunicatul publicat de Dragoș Pîslaru,