sâmbătă, 20 aprilie 2024
Informația fără granițe


Pasageri ținuți 24 de ore pe aeroportul din București, nevoiți să doarmă pe jos. „Mai plecăm sau nu?”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Informații utile Știri - duminică, 19 iunie 2022 Etichete: , , , , , ,

Numărul mare de pasageri înregistrat la acest sfârșit de săptămână a dus la un blocaj în Aeroportul Otopeni, unde unii oameni spun că au fost lăsați să aștepte și 24 de ore pentru îmbarcare, iar mai multor călători li s-au anulat efectiv borurile: „Nu am dormit, nu am mâncat, nu am băut și nu am primit explicații”, a declarat un pasager pentru Antena 3.

Tineri, bătrâni sau copii mici, cu toții sunt nevoiți să aștepte zeci de ore în aeroport pentru a ajunge la destinație. Mulți dintre ei au dormit direct pe jos azi noapte, pentru că angajații aeroportului nu au mai făcut față numărului mare de turiști.

„Ce s-a întâmplat azi nu e normal, avem 24 de ore de când suntem în picioare. Nu am dormit, nu am mâncat, nu am băut și nu am primit explicații. Mai plecăm sau nu? Ne-au sechestrat sau ce-au făcut cu noi?”, a declarat o femeie.

„De ce nu ne-au dat nici apă, nici mâncare, nici hotel? Ne-au zis prima dată că ne duc la hotel, nu ne-au dus, ne-au urcat în avion, ne-au dat jos, ne-au urcat, ne-au dat jos, au zis că sunt probleme tehnice la avion, că nu mergea o lumină. Și nu era asta, fiindcă atunci când ne-am dus la ghișeu ne-au zis că din cauză că piloții au prea multe ore de zbor”, a spus o altă turistă.

Reprezentanții Aeroportului Henri Coandă-Otopeni au declarat că „din punctul de vedere al activității Companiei Naționale Aeroporturi București, activitatea se desfășoară normal”. Responsabilitatea pentru situația creată revine, spun ei, companiilor aeriene cu care călătoresc turiștii afectați.

David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor, a declarat la Digi24 că întârzierile și aglomerația din aeroporturi au devenit o problemă generală în Europa, iar în România situația este mai bună comparativ cu alte state.

„Este o problemă generală în Europa cu aglomerația și întârzierile. Situația în România este mai bună decât în restul Europei. Ne pare rău pentru neplăcerile pasagerilor, încercăm cu companiile de handling și companiile aeriene să atenuăm cât mai mult cauzele acestor întârzieri, cauza acestei aglomerații, lipsa de personal pe aeroporturile mari din Europa, lipsa de personal pentru companiile aeriene și companiile de handling în perioada de criză”, a precizat președintele Asociației Aeroporturilor.

Ciceo spune că una dintre principalele cauze o reprezintă disponibilizarea personalului în timpul pandemiei. Acesta a avut și câteva recomandări pentru turiștii care pleacă în această perioadă din țară cu avionul.

„Au disponibilizat personal, traficul a crescut destul de brusc în luna mai 2022. Față de mai 2021, traficul e de trei ori mai mare în România și la fel în Europa. Oamenii trebuie să se informeze la companiile aeriene, legat de charterele turistice. Cu o zi înainte să verifice din nou ora și zborul. Ar trebui să fie cu trei ore înainte în aeroport, ca să reușească să facă check-in și toate procedurile”, a mai spus președintele Asociației Aeroporturilor, la Digi24.

DISTRIBUIE