sâmbătă, 27 aprilie 2024
Informația fără granițe


„Pașapoartele Covid-19”, soluția miniștrilor Turismului din UE pentru deplasările în Europa

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Prima pagină Știri - luni, 27 aprilie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Miniştrii Turismului din UE au discutat luni, 27 aprilie, despre modul în care pot ajuta acest sector afectat de pandemia de coronavirus. Ei au căzut de acord să introducă aşa-numitele „paşapoarte Covid-19″ precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii, informează Agerpres.

„Pașapoartele Covid-19” sau „Pașapoartele de imunitate” pentru cei care au fost infectați, vor reprezenta un document care va servi ca dovadă că persoana nu este pozitivă la noul coronavirus.

Ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, care a prezidat videoconferinţa de astăzi, în condiţiile în care Croaţia deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, a declarat: „Turismul a înregistrat un declin imens şi neaşteptat din cauza pandemiei de coronavirus. Avem nevoie de un plan comun, la nivel european, pentru a gestiona criza”. Acest plan ar trebui să includă „un document bazat pe un protocol valabil în toate ţările membre UE” a precizat oficialul croat.

Vor fi organizate „coridoare de călătorie”

„Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare şi terestre şi sper că vom putea ajunge la un acord şi asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu ţările interesate”, a mai spus Gari Cappelli.

Croaţia, ţară al cărei litoral la Marea Adriatică se întinde pe o lungime de peste 1.500 de kilometri şi cuprinde mii de insule, este puternic dependentă de veniturile din turism, la fel ca şi Grecia, Italia, Spania şi Portugalia.

„Pașapoartele de imunitate” (pentru cei care au fost infectați), un risc 

Nu există probe că persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus s-au imunizat şi sunt protejate împotriva unei reinfectări cu SARS-CoV-2, a avertizat sâmbătă OMS, apreciind că eliberarea „paşapoartelor imunitare” riscă să favorizeze răspândirea pandemiei.

„Nu există nicio dovadă că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 şi care au anticorpi sunt protejate de o a doua infecţie”, a transmis OMS într-un comunicat. „Până la data de 24 aprilie niciun studiu nu a evaluat dacă prezenţa de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate împotriva unei viitoare infecţii cu acest virus la oameni”, se arată în comunicat.

DISTRIBUIE