joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Pașaport sau carte de identitate? Documentul cu care este recomandat să călătorești în UE

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 27 septembrie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Cetățenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene pe baza cărții de identitate sau a pașaportului. Care dintre aceste documente este însă mai convenabil de folosit la călătoriile în UE? La călătoriile cu avionul, cu siguranță pașaportul constituie varianta cea mai avantajoasă.

Aproape toate aeroporturile au și porţi de control automat al paşapoartelor, iar pasagerii cu paşapoarte biometrice nu vor mai sta la cozi și nu vor mai ajunge față în față cu polițiștii de frontieră, care verifică actele. Pur și simplu îți scanezi singur pașaportul, după care se face o recunoaștere facială, întreaga procedură durând câteva secunde.

În cele mai multe cazuri, cozile de la ghișeu sunt foarte mari, controlul fiind îngreunat și de actele cerute de restricțiile pandemiei, în vreme ce la porțile pentru pașapoarte biometrice stau, de regulă, foarte puține persoane. În acest fel, mai ales în situația actuală, a aglomerării aeroporturilor, timpul de a așteptare pentru a intra în țara respectivă se reduce simțitor, informează Ziare.com.

Redăm mai jos lista statelor care permit intrarea pe baza cărții de identitate:

Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Aveţi grijă ca documentul de călătorie – paşaport sau carte de identitate, după caz – să fie valabil şi în bună stare.