marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


Patronul român al unei firme de transport din Spania și șase șoferi de camion, arestați pentru fraudă la cabinele de taxare de pe autostrăzi

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 3 iunie 2023 Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

În noaptea de 29 spre 30 mai 2023, Garda Civilă din Spania, însoțită de jandarmi francezi, a arestat patru șoferi de camion la granița spaniolă.

Aceștia erau în posesia unor carduri de plată falsificate, folosite pentru a frauda sistemul de taxe de autostradă din Franța. În practică, șoferii de vehicule grele pretindeau că plătesc, fără să achite suma efectiv.

Prejudiciul estimat este de 100.000 de euro, relatează presa franceză.

Conform publicației Sud Ouest, la conducerea acestui trafic tentacular se află patronul unei companii spaniole de transport, un cetățean român rezident în Spania, conform informațiilor forțelor de ordine spaniole, în parteneriat cu agenția europeană Europol, care a condus ancheta.

El este acuzat că a oferit șoferilor săi carduri re-codificate, care nu erau conectate la niciun cont bancar. Tot ce trebuiau să facă era să introducă cardul fictiv în automatul de plată, iar bariera se deschidea, ca și cum ar fi plătit cu adevărat.

Începând din 2021, directorul și complicii săi ar fi înșelat trei companii diferite de autostradă. Toate au decis să depună plângere.

La data de 30 mai, după arestarea celor patru șoferi la graniță, alți doi au fost reținuți în Franța și plasați imediat în arest preventiv. Șapte locații legate de companie au fost, de asemenea, percheziționate în Franța.

Jandarmii francezi au descoperit bani în numerar în valoare de 10.000 de euro, echipament de codificare și nu mai puțin de 230 de carduri falsificate, pe care le-au confiscat.

Pentru a determina „rolul exact al tuturor protagonistilor”, a fost deschisă o anchetă judiciară pentru înșelăciune în bandă organizată. De asemenea, au fost emise trei mandate de arestare europeană.

Până în prezent, investigatorii nu au elucidat încă întreaga situație, dar ancheta continuă.

Notă: imaginea reprezentativă a articolului este numai cu titlu de exemplu. Camioanele din imagine și șoferii lor nu fac obiectul anchetei.