miercuri, 6 noiembrie 2024
Informația fără granițe


VIDEO. Pedro Sanchez: mesaj de recunoștință pentru românii care trăiesc în Spania

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Evenimente În evidență Știri - joi, 17 martie 2022 Etichete: , , , , , ,

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, joi, 17 martie, la Palatul Cotroceni pe premierul Regatului Spaniei, Pedro Sanchez. După convorbirile oficiale, cei doi au susținut declarații de presă comune.

În cadrul conferinței care a avut loc, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a transmis un mesaj de mulțumire și recunoștință României și românilor care trăiesc în Spania

- Continuarea după publicitate -

„Înainte de a vorbi despre agenda europeană, fără îndoială efectele economice ale războiului sunt majore, dar aș vrea să subliniez că vrem să transmitem un mesaj de recunoștință celor peste 1 milion de români care trăiesc în Spania, pentru felul în care au contribuit la dezvoltarea economică a Spaniei și vrem să transmitem mulțumiri și poporului român pentru că suntem două popoare înfrățite”, a spus prim-ministrul Spaniei.

Pedro Sanchez a precizat că relațiile comerciale dintre România și Spania sunt foarte bune și că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre întărirea acestora.

„Vreau să scot în evidență faptul că România și Spania au relații comerciale foarte bune. Se pot face îmbunătățiri în acest plan. În acest sens, președintele Iohannis și cu mine am vorbit despre cum am putea întări relațiile bilaterale”, a declarat Sanchez.

- Continuarea după publicitate -

Prim-ministrul spaniol a vorbit și despre războiul din Ucraina, spunând că Putin s-a înșelat când a crezut că Uniunea Europeană nu va acționa unitar împotriva invaziei.

„Putin a încercat să slăbnească Uniunea Europeană de-a lungul anilor. Trebuie să fim conștienți de unde a pornit acest conflict. (…) Putin a crezut că vom acționa separat, nu credea că comunitatea europeană va da dovadă de unitate, dar realitatea l-a contrazis. Cu toții condamnăm această invazie. Ne-am unit nu doar la nivelul UE, ci și la nivel bilateral cu Ucraina. Fiecare țară trimite ajutoare umanitare în Ucraina”, a declarat Pedro Sanchez.

„I-am transmis președintelui Iohannis solidaritatea poporului spaniol nu doar în ceea ce privește fluxul de migranți din Ucraina, ci și din alte țări. Spania va continua să fie un exemplu în ceea ce privește primirea refugiaților. Am vorbit cu președinta Republicii Moldova, am asigurat-o de sprijinul guvenrului spaniol. 1.000 de refugiați ucraineni din Rep Moldova vor fi aduși în Spania. Pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei va continua să crească. În Spania am aplicat sancțiuni foarte dure în ceea ce privește oligarhii ruși”, a mai declarat Sanchez.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că subiectul principal al întâlnirii cu oficialul spaniol a vizat războiul din Ucraina şi implicaţiile sale profunde, nu numai în planul securităţii euroatlantice, dar şi în cel al gestionării situaţiei umanitare şi al evoluţiilor în domeniul energiei.

- Continuarea după publicitate -

„Am discutat toate aceste aspecte, inclusiv în pregătirea reuniunilor Consiliului European şi Summitului NATO de săptămâna viitoare de la Bruxelles”, a arătat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat că România este dispusă să pună la dispoziţie propria infrastructură pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple, în contextul în care se doreşte eliminarea dependenţei energetice de Federaţia Rusă.

Impactul crizei din Ucraina din punct de vedere energetic, mai ales că ne confruntăm cu o creştere substanţială a preţurilor la energie încă dinainte de această criză, ne preocupă şi am avut o discuţie amplă cu domnul preşedinte Sanchez pe acest subiect. Obiectivul asigurării securităţii energetice la nivelul Uniunii Europene ajunge astfel, în actualul context, să aibă o importanţă strategică sporită. De altfel, am formulat, la reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles, de săptămâna trecută, o serie de decizii importante care vizează eliminarea dependenţelor energetice de Federaţia Rusă. Din discuţiile pe care le-am avut astăzi a reieşit clar că România şi Spania au opinii convergente cu privire la importanţa pe care o acordăm dezvoltării infrastructurii de transport energetic, asigurării interconectărilor între statele membre, creşterii producţiei şi a capacităţilor de stocare. România este dispusă să pună la dispoziţie propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple”, a spus şeful statului român.

Prim-ministrul Regatului Spaniei, Pedro Sánchez, a fost primit și de premierul român Nicolae Ciucă, cu care a avut o întrevedere oficială la Palatul Victoria.