joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


PFR: Traficul la granița cu Ungaria s-a dublat. Peste 7.000 de persoane au fost trimise în carantină/izolare la domiciliu

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - marți, 16 iunie 2020

Poliția de Frontieră Română a transmis astăzi, 16 iunie, printr-un comunicat de presă trimis redacției Jurnal de Emigrant că traficul la intrarea în țară prin Ungaria s-a dublat în cursul zilei de ieri, iar cel de pe sensul de ieșire a crescut de asemenea considerabil.

„În data 15.06.2020, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 65.200 persoane, cetățeni români și străini, cu 28.900 mijloace de transport (dintre care 12.760 automarfare). Pe sensul de intrare au fost aproximativ 40.200 persoane cu 15.900 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 25.000 persoane cu 13.000 mijloace de transport. Per ansamblu, traficul în aceste zile înregistrează o creştere de peste 60 % faţa de media lunii mai”, a transmis instituția.

(P) Află cât timp ai de așteptat la vamă cu aplicația TAVRO. Intuitivă, simplă și fără publicități

Prin cele 11 puncte de trecere a frontierei cu Ungaria au tranzitat 43.800 de persoane și 18.300 de mijloace de transport (printre care 6.750 automarfare) din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 30.300 de persoane cu 10.600 mijloace de transport.

„Comparativ cu media zilnica a traficului din perioada stării de alertă, se constată că numărul persoanelor care s-au prezentat la intrarea în ţară s-a dublat. Ca de obicei, la această frontieră, cele mai tranzitate au fost PTF Nădlac, PTF Nădlac II şi PTF Borş, prin cele trei puncte de frontieră efectuând formalităţile pentru a intra în ţară, în ultimele 24 de ore, aproximativ 24.600 de persoane, iar 10.300 pentru a ieşi”, a mai adăugat PFR.

„În aceasta perioadă, prin cele trei puncte de trecere se lucrează la capacitate maximă, la Nădlac I fiind deschise la intrarea în ţară 7 artere de control, iar la Nădlac II – Autostradă 10 benzi (6 pentru turisme, 2 pentru autocare şi 2 pentru camioane), fiind folosită la maxim capacitatea permisă de infrastructura celor două puncte de trecere. În plus, pentru efectuarea formalităţilor cu celeritate, poliţiştii de frontieră folosesc 20 de staţii mobile”, au mai precizat polițiștii de frontieră.

Conform Poliției de Frontieră, 7.849 de persoane care au intrat în țară au fost trimise ieri spre izolare/carantină la locuință de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică în urma verificărilor suplimentare efectuate în linia a doua. Principalele puncte de trecere unde au fost dispuse astfel de măsuri sunt: P.T.F. Nădlac I – 1.487 (din care 1.053 pe jos), P.T.F. Borş – 1.972, P.T.F. Nădlac II -3.261, P.T.F. Petea – 933, P.T.F. Vărşand – 55 etc.

„Reamintim că la graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei (8 în regim internaţional pentru persoane, turisme şi camioane şi 3 pentru lucrătorii transfrontalieri), sens în care recomandăm participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.

Menţionăm faptul că valorile de trafic înregistrate în ultimele 24 de ore sunt în creştere, apropiindu-se de cele înregistrate în perioada sezonului estival, însă formalitățile de frontieră sunt îngreunate şi necesită un timp mai mare de procesare, pentru că, pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele completează o declaraţie pe proprie răspundere, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică efectuează triajul epidemiologic.

În contextul măsurilor de relaxare, venim cu precizarea că pentru persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz”, au mai precizat polițiștii de frontieră.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în  zonele de competenţă – punctele de trecere şi  “frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

  • 26 fapte ilegale (16 infracţiuni şi 10 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
  • au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 782.000 lei;
  • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 13.700 lei.
  • nu s-a permis intrarea în ţară a 16 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 1 cetăţean români din diferite motive legale.