marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


Poliția de Frontieră Română: Intrarea în țară cu documente de călătorie expirate sau fără documente

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate În evidență Informații utile Prima pagină - marți, 6 iunie 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Revenirea pe teritoriul românesc poate prezenta unele provocări pentru cetățenii care au documente de călătorie expirate sau nu dețin documente. În conformitate cu articolul 29 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, există o serie de proceduri pe care polițiștii de frontieră le urmează în aceste situații.

Conform Poliției de Frontieră, atunci când un cetățean român care încearcă să intre pe teritoriul României se legitimează cu un document de călătorie emis de autoritățile competente române, dar a cărui valabilitate a încetat, polițiștii de frontieră pot permite intrarea acestuia în țară.

Însă, aceasta se poate întâmpla doar după efectuarea unor verificări corespunzătoare în evidențele specifice cu privire la identitatea și cetățenia titularului. Procesul de verificare poate dura până la 24 de ore din momentul în care solicitantul se prezintă în punctul de trecere a frontierei.

În situația în care o persoană care dorește să intre în România se autodeclară cetățean român, dar nu deține documente emise de autoritățile române, fie ele valabile sau expirate, polițiștii de frontieră vor efectua verificări cât mai rapid posibil pentru a stabili identitatea și cetățenia acelei persoane.

Există, de asemenea, cazul în care un cetățean român deține un document de călătorie emis de un alt stat și îndeplinește condițiile de intrare pe teritoriul României, conform legii. În acest caz, polițiștii de frontieră vor permite intrarea acestei persoane în țară, ca străin, și o vor îndruma să se adreseze Direcției Generale de Pașapoarte pentru a clarifica situația privind cetățenia română.

Indiferent de situație, polițiștii de frontieră sunt obligați să permită intrarea pe teritoriul României a persoanelor de îndată ce identitatea acestora și faptul că sunt cetățeni români sunt stabilite. Procedurile menționate mai sus sunt menite să asigure că toți cetățenii români au dreptul de a intra în România, indiferent de statutul documentelor lor de călătorie. Este recomandat totuși ca cetățenii români care au documentele de identitate expirate să se adreseze celui mai apropiat consulat general al României din străinătate pentru obținerea unui Titlu de călătorie.